
کافور صمغ درخت کافور است که از دیرباز به دلیل خواص داروییاش مورداستفاده بوده است. کافور به دلیل خاصیت ضدعفونیکنندهاش در مصر باستان برای مومیایی کردن استفاده میشد. روغن کافور بو و طعم قوی دارد و بهراحتی از طریق پوست جذب میشود، بنابراین از آن در ساخت کرم و لوسیون استفاده میشود. در این مقاله از وبسایت حس تازگی به شناخت کافور، فواید آن، تفاوت بین کافور خوراکی و غیرخوراکی، کاربرد درمانی کافور و معایب و عوارض استفاده از کافور میپردازیم.
کافور چیست
کافور مادهای شیمیایی است که درگذشته از تقطیر پوست و چوب درخت کافور (Cinnamomum camphora) تهیه میشد، اما امروزه معمولاً از روغن سقز تهیه میشود. کافور بوی بسیار مشخصی دارد. به نظر میرسد که اعصاب را تحریک کرده و در بینی احساس سردی ایجاد میکند. یکی از محصولات کافور روغن کافور است که معمولاً در کرمها، پمادها و لوسیونها استفاده میشود. روغن کافور روغنی است که از چوب درخت کافور استخراج شده و با تقطیر با بخار فراوری میشود. این روغن بو و طعم قوی دارد و بهراحتی از طریق پوست جذب میشود.
ارزش غذایی کافور چیست
کافور خوراکی در مقادیر بسیار ناچیز و به دلیل طعم و عطرش استفاده میشود و ارزش غذایی شناختهشدهای ندارد.
فواید مصرف کافور چیست
کافور به دلیل خواص ضدباکتریایی، ضدقارچی و ضدالتهابی، کاربردهای موضعی بسیار متنوعی دارد. میتوان از آن برای درمان بیماریهای پوستی، بهبود عملکرد تنفسی و تسکین درد استفاده کرد. درگذشته مردم از کافور برای سرفه، درد و خارش استفاده میکردهاند. همچنین کافور برای درمان نیش حشرات، آکنه، سوزش خفیف استفاده میشده است. امروزه روغن کافور معمولاً در کرمها، پمادها و لوسیونها برای تسکین درد، سوزش و خارش، ازبینبردن احتقان قفسه سینه و شرایط التهابی استفاده میشود. یکی از محصولات شناختهشدهای که کافور در آن بهکاررفته است، پماد ویکس است.
کافور در صنعت نیز استفاده دارد. بهعنوانمثال در آفتکشها و محصولات مورداستفاده برای دفع حشرات از کافور استفاده میشود. همچنین کافور بهعنوان نرمکننده، افزودنی در مواد غذایی و نوشیدنیها بهویژه مشروبات الکلی، در تولید پلاستیک، لاک، رنگ و نیترات سلولز استفاده میشود.
فرق بین کافور خوراکی و غیرخوراکی
کافور خوراکی مادهای سفیدرنگ و کریستالی است که از چوب درخت کافور به دست میآید و در برخی از فرهنگها معمولاً در آشپزی و طب سنتی استفاده میشود. در مقابل، کافور غیرخوراکی یا کافور صنعتی یک ترکیب شیمیایی است که به دلیل ماهیت سمی آن نباید بهصورت خوراکی مصرف شود. کافور خوراکی معمولاً در مقادیر کم برای افزودن طعم و عطر به شیرینیها، دسرها و غذاهای خاص استفاده میشود. از سوی دیگر، کافور غیرخوراکی در درجه اول برای اهداف صنعتی مانند ساخت پلاستیک، مواد منفجره و حشرهکشها استفاده میشود. توجه به این نکته ضروری است که مصرف کافور غیرخوراکی میتواند منجر به مشکلات جدی مانند تهوع، استفراغ و آسیب کبدی شود؛ بنابراین، تمایز بین دو نوع کافور و استفاده مناسب از آنها بر اساس اهداف موردنظر بسیار اهمیت دارد.
کاربرد درمانی کافور چیست
کافور خواص مختلفی دارد و ممکن است در موارد زیر استفاده شود.
- التیام پوست
کافور دارای خواص ضدباکتریایی و ضدقارچی است و در التیام عفونتها مفید است. لوسیونها و کرمهای حاوی کافور را میتوان برای تسکین سوزش و خارش پوست استفاده کرد و ممکن است به بهبود ظاهر کلی پوست نیز کمک کنند. در سال ۲۰۱۵ تحقیقی بر روی حیوانات نشان داد که کافور در درمان زخمها و چینوچروکهای ناشی از اشعه ماورا بنفش مؤثر است و در واقع کافور میتواند عنصری بالقوه در لوازمآرایشی ضد پیری باشد. این خاصیت کافور ممکن است به دلیل توانایی آن در افزایش تولید الاستین و کلاژن باشد.
- تسکین درد
استفاده از کافور روی پوست به تسکین درد و التهاب کمک میکند. در سال ۲۰۱۵ تحقیقی نشان داد که اسپری حاوی مواد طبیعی مانند کافور، منتول و اسانسهای میخک و اکالیپتوس در تسکین درد خفیف تا متوسط مؤثر است. این اسپری به مدت ۱۴ روز روی مفاصل، شانهها و کمر اعمال شد. هنگام استفاده از محصولات کافور ممکن است احساس سوزنسوزنشدن، گرمشدن یا سردشدن کنید.
- التیام سوختگی
از کرمهای حاوی کافور میتوان برای التیام زخمهای سوختگی استفاده کرد. در سال ۲۰۱۸ تحقیقی روی حیوانات نشان داد که پماد حاوی کافور، روغن کنجد و عسل زمان بهبودی زخمهای سوختگی درجه دو را کاهش میدهد و مشخص شد که استفاده از این نوع پماد نسبت به وازلین مفیدتر است.
- درمان آرتروز
محصولات حاوی کافور ممکن است در تسکین درد، التهاب و تورم ناشی از آرتریت مؤثر باشند. احساس سردی یا گرمی که پس از استفاده از این کرمها ایجاد میشود ممکن است درد را تسکین دهد. همچنین نشان داده شده است که کافور دارای اثرات ضدالتهابی در مدلهای حیوانی است و بنابراین در درمان آرتریت مفید است.
- درمان قارچ ناخن پا
خواص ضدقارچی کافور باعث مؤثربودن آن در درمان قارچ ناخن پا میشود. تحقیقات انجامشده در سال ۲۰۱۱ نشان داد که استفاده از ویکس که حاوی کافور و همچنین روغن منتول و اکالیپتوس است در درمان قارچ ناخن پا مؤثر است. در این تحقیق، پس از استفاده از این پماد به مدت ۴۸ هفته، ۱۵ نفر از ۱۸ نفر نتایج مثبتی را نشان دادند.
- بهبود احتقان و سرفه
روغن کافور بهعنوان ضد احتقان و سرکوبکننده سرفه عمل میکند. بر اساس تحقیقی در سال ۲۰۱۰، بخور کافور در تسکین سرفه شبانه، احتقان و مشکل خواب کودکان مبتلا به عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی مؤثرتر بود.
- ضد اسپاسم
محصولات کافور ممکن است بهعنوان نرمکننده عضلات نیز استفاده شوند و به تسکین گرفتگی عضلات، اسپاسم و سفتی عضلات کمک کنند. تحقیقی در سال ۲۰۰۴ نشان داد که کافور دارای خواص ضداسپاسم و شلکننده است.
- استفادههای دیگر
همچنین روغن کافور ممکن است برای بهبود مواردی مثل ریزش مو، آکنه، زگیل، گوشدرد، تبخال، هموروئید، علائم بیماری قلبی، گردش خون ضعیف، نفخ شکم، اضطراب و افسردگی استفاده شود.
مضرات و عوارض مصرف کافور چیست
بهطورکلی کافور اگر بهدرستی مصرف شود برای بزرگسالان ایمن است. بااینحال باید به موارد زیر توجه داشته باشید.
- هنگام استفاده موضعی از کافور عوارض جانبی جزئی مانند قرمزی و سوزش ممکن است رخ دهد. لوسیونها یا کرمهای حاوی کافور نباید روی پوست ترکخورده یا آسیبدیده استفاده شود. لوسیونها یا کرمهای حاوی مقدار کمی کافور را میتوانید روی پوست خود بمالید. هرگز از کافور رقیق نشده یا محصولات حاوی بیش از ۱۱ درصد کافور استفاده نکنید. همیشه قبل از استفاده از کافور روی پوست خود یک تست پوستی انجام دهید بدین ترتیب که مقدار کمی از محصول کافور را روی قسمت داخلی ساعد خود بمالید و ۲۴ ساعت صبر کنید تا ببینید آیا واکنشی رخ میدهد یا خیر.
- همچنین استنشاق کافور ممکن است باعث مشکلات تنفسی مانند سرفه و خسخس سینه شود. از تماس کافور با چشم باید خودداری کنید؛ بنابراین هنگام استفاده از آن از طریق استنشاق بخار، بیش از ۱ قاشق غذاخوری محلول کافور در هر لیتر آب استفاده نکنید. استنشاق مقادیر زیاد کافور میتواند اثرات سمی داشته باشد.
- محصولات حاوی کافور را در ماکروویو حرارت ندهید زیرا پتانسیل انفجار دارند. هرگز کافور را مشتعل نکنید، زیرا باعث سوختگی میشود.
- کافور غیرخوراکی هرگز نباید بهصورت خوراکی مصرف شود زیرا میتواند باعث عوارض جانبی جدی و حتی مرگ شود. علائم سمیت کافور در عرض ۵ تا ۹۰ دقیقه پس از مصرف ظاهر میشود. علائم شامل سوزش دهان و گلو، حالت تهوع و استفراغ است. خوردن کافور غیرخوراکی و استفاده موضعی از آن باعث آسیب کبدی میشود؛ بنابراین در صورت داشتن مشکل کبدی از کافور استفاده نکنید. همچنین اگر آسم یا صرعدارید، نباید کافور مصرف کنید.
- اگر باردار هستید یا در دوران شیردهی هستید از محصولات کافور استفاده نکنید، زیرا کافور پتانسیل ایجاد نقایص مادرزادی را دارد.
- کودکان زیر ۲ سال بههیچوجه نباید از محصولات کافور استفاده کنند. نشان داده شده است که مصرف کافور حتی در دوزهای کم، برای کودکان نوپا کشنده است. همچنین میتواند باعث تشنج در کودکان شود.
جمعبندی
کافور یک ماده کریستالی طبیعی و سفید است که از چوب درخت کافور به دست میآید و به عطر قوی و خواصش شناخته میشود. کافور که بهطور سنتی در آشپزی و تولید عطر و صابون استفاده میشود، دارای خواص ضدالتهابی، ضددرد و ضدعفونیکننده است. در طب مدرن، کافور اغلب در پمادهای موضعی، لوسیونها و کرمها یافت میشود. اگرچه کافور فواید زیادی برای سلامتی دارد، باید در مصرف آن احتیاط کرد. مصرف دوزهای بالای کافور میتواند سمی باشد و منجر به علائمی مانند تهوع، استفراغ و تشنج شود. علاوه بر این، کافور را نباید مستقیماً روی پوست ترکخورده استفاده کرد و مصرف آن در کودکان و زنان باردار و شیرده نیز ممنوع است.
منابع
- healthline
- webmd
- Sciencedirect
- Webmd
- Healthline
- MacKinney TG, Soti KR, Shrestha P, Basnyat B. Camphor: an herbal medicine causing grand mal seizures. BMJ Case Rep. 2015 Jun 11;2015:bcr2014209101. doi: 10.1136/bcr-2014-209101. PMID: 26065546; PMCID: PMC4480101.
- Food safety and standards authority of India(FSSAI)
- National center for biotechnology information (NCBI)
- "Camphor." National Center for Biotechnology Information. PubChem Database.
- "Camphor." com.
- "Edible Camphor - Benefits & Uses." com.
- "Synthetic Camphor." com.
بروزترین مقالات در شبکات اجتماعی