از خواص نارگیل که باید بدانید

از منظر گیاه‌شناسی، نارگیل یک شفت در نظر گرفته می‌شود که میوه‌ای است با قسمت بیرونی گوشتی که پوششی سخت دارد و یک‌دانه در داخل خود را احاطه کرده است. نارگیل سه لایه دارد. بیرونی‌ترین لایه که معمولاً صاف و سبزرنگ است و اگزوکارپ نامیده می‌شود. لایه بعدی پوسته‌ای دارای الیاف به نام مزوکارپ است. لایه داخلی که اندوکارپ نامیده می‌شود و سخت و قهوه‌ای‌رنگ است و دارای سه‌نقطه یا چشم است. معمولاً فقط اندوکارپ در فروشگاه‌های مواد غذایی فروخته می‌شود. حدوداً 11 تا 12 ماه طول می‌کشد تا اندوکارپ نارگیل به‌طور کامل رسیده شود.

بافت خوراکی نارگیل سفید است و در قسمت داخلی اندوکارپ نارگیل قرار دارد. به آن هسته یا کوپرا نیز می‌گویند. از بافت خوراکی نارگیل می‌توان برای تهیه روغن نارگیل، کرم نارگیل، شیر نارگیل و نارگیل خشک استفاده کرد. البته می‌توانید آن را تازه هم بخورید. تحقیقات نشان می‌دهد که بافت خوراکی نارگیل چربی‌های مغذی زیاد و فواید فراوانی برای سلامتی دارد. در این مقاله از وب‌سایت حس‌تازگی به بررسی خواص اعجاب‌انگیز نارگیل، ارزش غذایی این میوه، خواص روغن نارگیل برای بدن و مو و عوارض مصرف زیاد نارگیل یا روغن آن می‌پردازیم.

خواص اعجاب‌انگیز نارگیل

محققان دریافتند که عصاره فیبر موجود در پوسته نارگیل باعث کاهش درد و التهاب در موش‌ها می‌شود. آن‌ها همچنین دریافتند که عصاره نارگیل، به‌ویژه عصاره پوسته آن، خواص ضدمیکروبی دارد و در شرایط آزمایشگاهی برای ازبین‌بردن باکتری‌ها، قارچ‌ها و ویروس‌های مختلف مؤثر است. بافت نارگیل و روغن نارگیل بکر نیز دارای فعالیت آنتی‌اکسیدانی بالایی هستند و برای مقاومت در برابر رادیکال‌های آزاد موجود در بدن کمک‌کننده هستند. همچنین در بررسی‌های انجام‌شده بر روی حیوانات، آب نارگیل اثرات ضد دیابتی داشته است و باعث کاهش فشارخون در موش‌های دارای فشارخون بالا شده است؛ اما مشخص نیست که آیا این فواید در مورد انسان نیز صحت دارد یا خیر. در اینجا برخی از فواید ثابت‌شده نارگیل آورده شده است.

  • استقامت بدن را افزایش می‌دهد.

بافت خوراکی نارگیل حاوی مقادیر زیادی اسیدهای چرب با زنجیره متوسط (MCFAs) است که هضم آن‌ها برای بدن انسان راحت‌تر از چربی‌های حیوانی است. ثابت‌شده است که مصرف این چربی‌ها استقامت بدنی ورزشکاران را افزایش می‌دهد.

  • سلامت دهان و دندان را بهبود می‌بخشد.

خواص ضدمیکروبی نارگیل می‌تواند در پیشگیری از عفونت‌های مربوط به کانال‌های ریشه دندان و سایر مشکلات دندان مفید باشد. اگرچه خوردن نارگیل جایگزین مسواک‌زدن دندان نیست، اما می‌تواند به ازبین‌بردن برخی از باکتری‌های ناخواسته موجود در دهان کمک کند و از لثه‌ها و دندان‌ها در برابر عفونت یا خوردگی محافظت کند.

  • به کاهش وزن کمک می‌کند.

خوردن مداوم نارگیل ممکن است به کاهش وزن کمک کند. MCFA که به‌طور گسترده‌ای در نارگیل یافت می‌شود با چربی‌سوزی مرتبط است.

  • جایگزینی برای مایعات سرمی است.

آب نارگیل به شکل سرم برای یک بیمار در جزایر سلیمان جنوبی در اقیانوس آرام جنوبی و همچنین برای برخی از بیماران در طول جنگ جهانی دوم و در کشورهای درحال‌توسعه استفاده شده است و عوارضی ایجاد نکرده است؛ اما این مایع برای آب‌رسانی و تنظیم الکترولیت‌های بدن ایدئال نیست، زیرا میزان سدیم آن کم است.

ارزش غذایی نارگیل

نارگیل حاوی پروتئین و فیبر و همچنین بسیاری از مواد معدنی ضروری است. بافت خوراکی نارگیل سرشار از چربی و کالری است درحالی‌که کربوهیدرات و پروتئین متوسطی دارد. 1 فنجان (80 گرم) نارگیل تازه دارای ترکیبات زیر است:

  • کالری: 283
  • پروتئین: 3 گرم
  • کربوهیدرات: 10 گرم
  • چربی: 27 گرم
  • شکر: 5 گرم
  • فیبر: 7 گرم
  • منگنز: 60 درصد ارزش روزانه (DV)
  • سلنیوم: 15٪ از DV
  • مس: 44 درصد DV
  • فسفر: 13 درصد از DV
  • پتاسیم: 6 درصد DV
  • آهن: 11 درصد از DV
  • روی: 10 درصد از DV
  • ویتامین C: 3 درصد از DV

روغن نارگیل

خواص روغن نارگیل برای بدن

روغن نارگیل می‌تواند به کاهش گرسنگی، بهبود سلامت دهان و دندان، احتمالاً کاهش تشنج و برخی موارد دیگر کمک کند. بااین‌حال، روغن نارگیل ممکن است برای حفظ سلامت قلب شما انتخاب خوبی نباشد. بسیاری از چربی‌های موجود در نارگیل اسیدهای چرب با زنجیره متوسط هستند که متابولیسم آن‌ها با اسیدهای چرب با زنجیره بلند، مانند چربی‌های موجود در گوشت گاو و سایر چربی‌های حیوانی متفاوت است. بااین‌حال نتایج تحقیقات در این زمینه متناقض است و مشخص نیست که آیا روغن نارگیل برای قلب مفید است یا مضر. اما روغن نارگیل فوایدی هم دارد که در زیر به بعضی از آن‌ها اشاره می‌شود.

  • ممکن است باعث چربی‌سوزی شود.

روغن نارگیل منبع غنی‌تری گلیسیریدهای دارای زنجیره متوسط (MCTs) است که درواقع نوعی چربی اشباع‌شده محسوب می‌شوند. دانشمندان در حال بررسی MCTs، ازجمله آن‌هایی که در روغن نارگیل یافت می‌شوند، برای کشف مزایای بالقوه آن‌ها برای سلامتی هستند. به‌عنوان‌مثال، یک بررسی در سال 2023 نشان داد که هنگام پیروی از رژیم کتوژنیک کم‌کالری، مصرف مکمل MCT به شکل قابل‌توجهی وزن بدن، BMI و دور کمر را کاهش می‌دهد. ازآنجایی‌که چربی‌های موجود در روغن نارگیل 65٪ MCT است، ممکن است دارای خواص چربی سوزی مشابه روغن MCT خالص باشند. بااین‌حال، در حال حاضر شواهد کافی برای ارتباط بین خوردن روغن نارگیل و افزایش چربی سوزی وجود ندارد. همچنین باید توجه داشت که روغن نارگیل کالری بسیار بالایی دارد و اگر به مقدار زیاد مصرف شود به‌راحتی می‌تواند منجر به افزایش وزن شود.

  • ممکن است به‌عنوان منبع سریع انرژی عمل کند.

MCTهای موجود در روغن نارگیل منبع فوری انرژی هستند. هنگامی‌که تری گلیسیریدهای زنجیره بلند (LCT) یا چربی‌های حیوانی را می‌خورید، در مولکول‌هایی به نام شیلومیکرون و از طریق سیستم لنفاوی به خون شما منتقل می‌شوند. شیلومیکرون­ها از سیستم لنفاوی خارج می‌شوند و به کبد و سایر بافت‌ها برده می‌شوند تا ذخیره یا تجزیه شوند؛ بنابراین دریافت انرژی از LCTها زمان‌بر است؛ اما MCTها همانند کربوهیدرات‌ها دست‌نخورده از روده کوچک جذب خون می‌شوند و می‌توانند بلافاصله برای تأمین انرژی استفاده شوند. به همین دلیل مدت‌هاست MCTها در محصولات تغذیه ورزشی برای ورزشکارانی که به منبع انرژی فوری نیاز دارند، استفاده می‌شود.

  • ممکن است اثرات ضدمیکروبی داشته باشد

روغن نارگیل به دلیل محتوای MCT آن، به‌ویژه اسیدلوریک، دارای خواص ضدمیکروبی و ضدقارچی است. اسیدلوریک اسید چربی است که حدود 50 درصد از MCTs موجود در روغن نارگیل را تشکیل می‌دهد. بررسی‌ها نشان می‌دهد که اسیدلوریک ممکن است به‌عنوان یک عامل باکتریواستاتیک عمل کند بدین معنی که بدون کشتن باکتری‌ها از تکثیر آن‌ها جلوگیری کند. همچنین ممکن است به‌عنوان یک عامل باکتریوسید عمل کند و برخی از باکتری‌ها را از بین ببرد.

  • ممکن است به کاهش گرسنگی کمک کند

یکی از ویژگی‌های جالب MCTها این است که ممکن است احساس سیری را افزایش دهند و به کاهش مصرف غذا کمک کنند. این اثر ممکن است به نحوه تجزیه آن‌ها در بدن مرتبط باشد. بخشی از MCTهایی که خورده می‌شوند در فرایندی تجزیه می‌شوند و مولکول‌هایی به نام کتون تولید می‌کنند. کتون­ها با اثر مستقیم بر پیام‌رسان‌های شیمیایی مغز یا تغییر سطح هورمون‌های گرسنگی، مانند گرلین، اشتها را کاهش می‌دهند. بااین‌حال، اگرچه روغن نارگیل یکی از غنی‌ترین منابع طبیعی MCTs است، اما هیچ مدرکی مبنی بر اینکه مصرف روغن نارگیل به‌خودی‌خود اشتها را بیش از سایر روغن‌ها کاهش می‌دهد وجود ندارد.

  • ممکن است به کاهش تشنج کمک کند

مدت‌هاست که از رژیم‌های غذایی کتو که کربوهیدرات بسیار کم و چربی بالایی دارند، برای درمان اختلالات مختلف ازجمله صرع مقاوم به دارو در کودکان استفاده می‌شود. درواقع رژیم کتو به کاهش تعداد دفعات تشنج کمک می‌کند. محققان بر این باورند که کمبود گلوکز در دسترس برای سوخت‌رسانی به سلول‌های مغز عامل کاهش دفعات تشنج در افراد مبتلا به صرع دارای رژیم‌های کتوژنیک است؛ زیرا کاهش مصرف کربوهیدرات باعث کاهش گلوکز در خون می‌شود و افزایش مصرف چربی منجر به افزایش قابل‌توجه غلظت کتون­ها می‌شود و مغز به‌جای گلوکز از کتون­ها به‌عنوان منبع انرژی استفاده می‌کند.

بر اساس این تحقیقات، دانشمندان دریافته‌اند که می‌توانند صرع بزرگ‌سالان را با پیروی از رژیم‌های کتو اصلاح‌شده که شامل MCTs و کربوهیدرات محدود برای ایجاد کتوزیس است، درمان کنند. بااین‌حال، به‌طورکلی، شواهدی برای استفاده از رژیم‌های کتو در بزرگ‌سالان مبتلا به صرع وجود ندارد و انجام تحقیقات بیشتر در این زمینه موردنیاز است.

  • ممکن است سلامت پوست را ارتقا دهد

روغن نارگیل کاربردهای غیرخوراکی زیادی دارد. بسیاری از افراد از آن برای اهداف آرایشی و به‌منظور تقویت سلامت و ظاهر پوست خود استفاده می‌کنند. تحقیقات نشان می‌دهند که روغن نارگیل می‌تواند رطوبت پوست خشک را افزایش دهد. همچنین ممکن است از پوست در برابر عوامل خارجی مانند عوامل عفونی، مواد شیمیایی و آلرژی‌ها محافظت کند. درواقع، تحقیقی در سال 2021 نشان داد که مالیدن 6 تا 8 قطره روغن نارگیل بکر روی دست‌ها در طول شب ممکن است راهی مؤثر برای جلوگیری از خشکی پوست ناشی از استفاده مکرر از ضدعفونی‌کننده‌های الکلی باشد. علاوه بر این روغن نارگیل ممکن است شدت علائم درماتیت آتوپیک، یک بیماری پوستی مزمن که با التهاب پوست و نقص در عملکرد سد پوستی مشخص می‌شود را کاهش دهد.

  • ممکن است از آسیب موهای شما جلوگیری کند.

روغن نارگیل می‌تواند از مو محافظت کند و مانع آسیب آن شود. به‌عنوان‌مثال، تحقیقی در سال 2021 نشان داد که چون روغن نارگیل عمیقاً به تارهای مو نفوذ می‌کند، آن‌ها را انعطاف‌پذیرتر می‌کند و مقاومت آن‌ها را افزایش می‌دهد و از خرد شدن آن‌ها جلوگیری می‌کند.

  • ممکن است باعث بهبود سلامت دهان شود.

یک بررسی در سال 2020 نشان داد که استفاده از روغن نارگیل به‌عنوان دهان‌شویه می‌تواند روشی مقرون‌به‌صرفه برای حفظ بهداشت دهان باشد. دهان‌شویه روغن نارگیل در مقایسه با دهان‌شویه معمولی، تعداد باکتری‌های مضر در دهان را به میزان قابل‌توجهی کاهش می‌دهد که این امر به دلیل خواص ضد باکتریایی اسیدلوریک موجود در روغن نارگیل است. علاوه بر این، اسیدلوریک موجود در روغن نارگیل با بزاق واکنش نشان می‌دهد و ماده‌ای صابون‌مانند ایجاد می‌کند که به کاهش تجمع پلاک دندانی و التهاب لثه کمک می‌کند.

  • ممکن است به کاهش علائم بیماری آلزایمر کمک کند

بیماری آلزایمر شایع‌ترین علت زوال عقل است. این وضعیت توانایی مغز شمارا برای استفاده از گلوکز به‌عنوان منبع انرژی کاهش می‌دهد. بااین‌حال، محققان بر این باورند که کتون­ها می‌توانند با ارائه منبع انرژی جایگزین برای سلول‌های مغز، علائم اولیه بیماری آلزایمر خفیف تا متوسط را خنثی کنند. به همین دلیل، اقلام غذایی مانند روغن نارگیل برای بررسی نقش بالقوه آن‌ها در کنترل بیماری آلزایمر موردبررسی قرار گرفته‌اند.

  • منبع خوبی از آنتی‌اکسیدان‌ها است.

روغن نارگیل منبع خوبی از آنتی‌اکسیدان‌ها است و به خنثی‌کردن مولکول‌های آسیب‌رسان به نام رادیکال‌های آزاد کمک می‌کند. این اثر روغن نارگیل به نوبه خود به کاهش خطر ابتلا به چندین بیماری مزمن کمک می‌کند. برخی از انواع اصلی آنتی‌اکسیدان‌های موجود در روغن نارگیل عبارت‌اند از: توکوفرول­ها، توکوترینول­ها، فیتواسترول­ها، فلاونوئیدها و پلی­فنول­ها.

خواص روغن نارگیل برای مو

روغن نارگیل یک محصول بهداشتی بسیار متنوع است. ساختار روغن نارگیل بلند و صاف است و به‌راحتی در عمق ساقه مو جذب می‌شود. روغن نارگیل در محافظت از موها در برابر آسیب‌های محیطی مانند باد، آفتاب و دود نیز مؤثر است. همچنین این روغن می‌تواند به رشد موها کمک کند. استفاده از روغن نارگیل بر روی موها قبل و بعد از شستشو مفید است. مزایای دیگر استفاده از روغن نارگیل روی موها عبارت است از

  • پیشگیری از ریزش مو.

شستشوی بیش‌ازحد مو می‌تواند به ساقه مو آسیب برساند که در شرایط شدید باعث ریزش مو می‌شود. روغن نارگیل می‌تواند به حفظ ساختار موها و جلوگیری از ریزش مو کمک کند. بر اساس تحقیقات انجام‌شده روغن نارگیل ریزش مو را در افراد دارای موهای آسیب‌ندیده، سفید شده، تحت شیمی‌درمانی و همچنین افرادی که در معرض اشعه ماورا بنفش قرار می‌گیرند، کاهش می‌دهد.

  • پیشگیری از شپش

 یک بررسی کوچک نشان داده است که وقتی روغن نارگیل با انیسون ترکیب شود و روی موها اسپری شود، 40 درصد در درمان شپش سر مؤثرتر از ماده شیمیایی پرمترین است.

  • محافظت در برابر آفتاب.

فیلترهای UV می‌توانند به محافظت از موها در برابر آسیب خورشید کمک کنند. برخی از بررسی‌های آزمایشگاهی نشان داده‌اند که روغن نارگیل دارای اثر محافظتی در برابر آفتاب است، بنابراین اسپری‌کردن آن روی موها می‌تواند مفید باشد.

  • درمان شوره سر.

شوره سر می‌تواند به دلیل رشد بیش‌ازحد قارچ یا مخمر در پوست سر ایجاد شود. روغن نارگیل دارای خواص ضدمیکروبی است و می‌تواند برای درمان شوره سر مفید باشد.

آیا می‌شود از روغن نارگیل در سرخ‌کردنی استفاده کرد

روغن نارگیل می‌تواند انتخاب خوبی برای روغن سرخ‌کردنی باشد؛ زیرا بیش از 90 درصد از اسیدهای چرب موجود در روغن نارگیل اشباع‌شده است و آن را در برابر حرارت مقاوم می‌کند. تحقیقات نشان داده‌اند که حتی پس از 8 ساعت سرخ کردن عمیق مداوم در دمای 180 درجه سانتی‌گراد، کیفیت این روغن همچنان قابل‌قبول است؛ اما هنگام انتخاب روغن نارگیل، به خاطر داشته باشید که برخی از انواع آن می‌توانند طعم یا بویی داشته باشند که برای همه خوشایند نباشد.

عوارض مصرف زیاد نارگیل یا روغن آن

92 درصد از محتوای چربی موجود در روغن نارگیل، چربی اشباع‌شده است و تنها درصد کمی از آن اسیدهای چرب با زنجیره متوسط است. برخی شواهد نشان می‌دهد که روغن نارگیل ممکن است سطح کلسترول LDL (بد) را کاهش دهد و سطح کلسترول خوب (HDL) را افزایش دهد...یک تحقیق در سال 2020 نشان داد که روغن نارگیل ممکن است به مقدار قابل‌توجهی سطح کلسترول LDL (بد) و درنتیجه خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهد. از طرفی در تحقیقات دیگر نشان داده‌شده است که این روغن سطح هر دو نوع کلسترول «خوب» و «بد» را افزایش می‌دهد.

بنابراین شواهد در مورد اثرات روغن نارگیل بر سطح کلسترول خون متناقض است. توضیح احتمالی برای نتایج متناقض می‌تواند روش‌های متفاوت انجام‌شده در تحقیقات باشد. به‌عنوان‌مثال، برخی از تحقیقات اثرات روغن نارگیل را با سایر منابع چربی‌های گیاهی اشباع‌نشده مقایسه می‌کنند، درحالی‌که برخی دیگر آن را با چربی‌های حیوانی اشباع‌شده، مانند کره مقایسه می‌کنند. در مقایسه با چربی‌های گیاهی، روغن نارگیل هم‌سطح LDL (بد) و هم کلسترول کل را به میزان بیشتری افزایش می‌دهد. بااین‌حال، این افزایش در مقایسه با کره کمتر است.

بااین‌حال انجمن قلب آمریکا (AHA) به دلیل محتوای چربی اشباع بالای روغن نارگیل، نسبت به استفاده از روغن نارگیل به‌عنوان روغن پخت‌وپز روزانه هشدار داده است. یک قاشق چای‌خوری روغن نارگیل دارای 12 گرم چربی اشباع است و توصیه AHA بر اساس یک رژیم غذایی 2000 کیلوکالری، مصرف 13 گرم چربی اشباع در روزاست. این لزوماً به این معنی نیست که شما باید از مصرف روغن نارگیل کلاً اجتناب کنید. بلکه تأکید می‌کند که مصرف روغن نارگیل باید مطابق توصیه‌های فعلی برای مصرف چربی اشباع، یعنی کمتر از 10٪ از کل کالری روزانه باشد. درواقع، مصرف روغن نارگیل در دوزهای 10 میلی‌لیتری دو یا سه بار در روز تا 12 هفته بی‌خطر به نظر می‌رسد. همچنین مصرف آن روی پوست و مو بی‌خطر است؛ اما در مورد مصرف خوراکی آن در دوران بارداری یا شیردهی و یا در کودکان اطلاعات کافی موجود نیست و بنابراین بهتر است که این گروه‌ها از مصرف روغن نارگیل اجتناب کنند.

جمع‌بندی

به‌طور خلاصه می‌توان گفت نارگیل نه‌تنها خوشمزه است، بلکه سرشار از مواد مغذی ضروری و دارای فواید بسیاری برای سلامتی است. این میوه استوایی سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌ها است. بافت نارگیل منبع خوبی از فیبر است و آب نارگیل الکترولیت‌های کلیدی بدن و آب را تأمین می‌کند. تری گلیسیریدهای زنجیره متوسط (MCTs) موجود در نارگیل برای افزایش متابولیسم و کاهش وزن کمک‌کننده‌اند. علاوه بر این، نارگیل حاوی اسیدلوریک است که دارای خواص ضدباکتری، ضدویروسی و ضدقارچی است و سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند. روغن نارگیل یک محصول مشتق شده از نارگیل است که به دلیل کاربردهای متعدد آن در پخت‌وپز، مراقبت از پوست و مراقبت از مو شناخته‌شده است. مصرف روغن نارگیل برای افراد دارای کلسترول بالا توصیه نمی‌شود و برای افراد سالم باید کمتر از 10٪ از کل کالری روزانه باشد.

منابع

بروزترین مقالات در شبکات اجتماعی