عواقب جدی حذف وعده‌های غذایی

عواقب جدی حذف وعده‌های غذایی

زمان مطالعه 4 دقیقه

حذف وعده غذایی آسیب‌های زیادی برای بدن دارد. این رفتار نه‌تنها موجب اختلال در عملکرد فیزیکی و ذهنی می‌شود، بلکه با خطراتی مانند افزایش وزن ناخواسته، تغییرات مضر در سطح قند خون و مشکلات گوارشی از جمله زخم معده همراه است؛ برای همین وب‌سایت حس‌تازگی با قابلیتی به نام برنامه هفتگی قصد دارد به شما کمک کند تا منظم و با برنامه غذا بخورید. در ادامه این مطلب قصد داریم تا عوارض مخرب حذف وعده را به شما بگوییم.

مضرات حذف وعده

حذف وعده‌های غذایی، به‌دلیل عجلۀ برای رسیدن به محل کار یا جلوگیری از چاق‎شدن، روش درستی نیست. بر اساس نظرسنجی‌های مختلف، بیش از نیمی از بریتانیایی‌ها و 26 درصد از آمریکایی‌ها به‌دلیل کمبود وقت، وعده‌های غذایی خود را حذف می‌کنند. این مسئله می‌تواند عواقب گسترده و فاجعه‌باری برای سلامتی ما داشته باشد؛ زیرا وعده‌های غذایی، منبع تغذیه ما هستند که بدن و ذهن ما را قادر می‌سازند، به‌طور مؤثر عمل کنند.

حذف وعده‌های غذایی می‌تواند اشتباهی پرهزینه باشد؛ زیرا عملکرد کاری ما را به دلیل خستگی جسمی و روحی به‌شدت تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. یکی از عوارض حذف وعده‌ها، افزایش ناخواستۀ وزن بدن و چاقی است. هرچند افراد برای کاهش وزن وعده‌های غذایی خود را حذف می‌کنند؛ اما در واقع نتیجه، برعکس است. وقتی وعده‌های غذایی را حذف می‌کنیم به دلیل گرسنگیِ اولیه، تمایل داریم پرخوری کنیم و در نتیجه کالری‌های ناسالم و ناخواسته زیادی مصرف کنیم.

حذف وعدۀ غذایی هم سطح قند خون و هم فشارخون ما را تغییر می‌دهد. وقتی وعده‌های غذایی را حذف می‌کنیم، سطح گلوکز و قند خون ما به میزان خطرناکی پایین می‌آید؛ به همین دلیل است که تمایل داریم بعد از حذف وعده‌های غذایی پرخوری کنیم. پایین آمدن سطح قند خون به طور خطرناک، منجر به یک وضعیت پزشکی جدی به نام هیپوگلیسمی می‌شود که توانایی‌های شناختی ما را کاهش می‌دهد و باعث احساس سرگیجه و خستگی مفرط می‌شود. موارد غش نیز غیرمعمول نیست؛ در موارد جدی‌تر می‌تواند منجر به کما، تشنج و حتی مرگ شود.

حذف وعده‌های غذایی شرایط دیابت را تشدید می‌کند. بیماران دیابتی باید برای حفظ تعادل مناسب سطح انسولین و گلوکز خود سه وعده غذایی در روز مصرف کنند. حذف وعده‌های غذایی می‌تواند عواقب بالقوه کُشنده‌ای برای بیماران دیابتی داشته باشد؛ زیرا بدن آن‌ها به‌دلیل تعادل‌نداشتن در سطح گلوکز و انسولین به‌درستی عمل نمی‌کند و همین می‌تواند منجر به مرگ شود. وقتی وعده‌های غذایی را حذف می‌کنیم، معده ما به تولید شیره‌های گوارشی ادامه می‌دهد و بدون مصرف غذا، برای مدت بسیار طولانی پوشش معده فرسایش می‌یابد که منجر به زخم معده، ورم معده و درد شدید در معده می‌شود.

حذف وعده‌های غذایی منجر به واکنش شیمیایی به نام کتواسیدوز می‌شود. دهان نیز از بزاق که وظیفۀ پاک‌سازی آن را بر عهده دارد محروم می‌شود و در نتیجه باکتری‌های بیشتری در داخل دهان جمع می‌شوند. وجود باکتری بیش از حد در دهان ما با بزاق بسیار کم، باعث می‌شود که تنفس ما بدبو شود.

حذف وعده‌های غذایی همچنین منجر به سردردهای شدید و میگرن می‌شود. وقتی وعده‌های غذایی را حذف می‌کنیم، مغزمان گلوکز کافی دریافت نمی‌کند که برای حفظ عملکرد صحیح آن ضروری است؛ در نتیجه احساس خستگی، نوسانات خلقی سریع، تنبلی و تحریک‌پذیری رخ می‌دهد. این مسئله تأثیر نامطلوبی بر هوشیاری ذهنی و توانایی ما برای تمرکز دارد.

یکی از رایج‌ترین وعده‌های حذف شده بین مردم، صبحانه است. به‌تعویق‌انداختن اولین وعدۀ غذایی روز تا ظهر ممکن است منجر به تغییرات مختل‌کننده در ریتمِ شبانه‌روزی آن‌ها شود؛ این مسئله می‌تواند بر خواب و همچنین حساسیت به انسولین و جذب گلوکز تأثیر منفی بگذارد. در یکی از بررسی‌های اخیر محققان، در مورد تأثیرات بالقوۀ حذف صبحانه بحث شده است. این بررسی ارتباط بین نخوردن صبحانه و افزایش خطر ابتلا به چاقی یا دیابت نوع 2 را گزارش کرد. این مطالعات عمدتاً بر اثرات کوتاه‌مدت حذف صبحانه در برنامه‌های روزمره تمرکز داشتند؛ با این حال، اثرات طولانی‌مدت این رفتار هنوز در حال بررسی است.

مطالعه‌ای روی بیش از سی هزار نفر از سال 2005 تا 2016 نشان داد؛ افرادی که صبحانه را حذف کرده‌اند نسبت به افرادی که صبحانه مصرف می‌کنند کالری، کربوهیدرات، قندهای اضافه‌شده، چربی کل و اشباع‌شده را به‌طور قابل‌توجهی در طول ناهار، شام و میان‌وعده‌ها مصرف کرده‌اند. آن‌ها همچنین رژیم‌های غذایی کم‌کیفیت‌تری داشتند و ریزمغذی‌های کمتری در طول روز مصرف می کردند. مانند هر وعدۀ غذایی دیگری، پروتئین، فیبر، غلات کامل، میوه‌ها و سبزیجات می‌توانند به افزایش مصرف مواد مغذی کمک کرده و به احساس سیری طولانی مدت یاری رسانند.

جمع‌بندی: راهکاری اشتباه با پیامدهای گسترده برای سلامت

حذف وعده‌های غذایی به‌عنوان راهکاری برای صرفه‌جویی در زمان یا کاهش وزن، نه‌تنها ناکارآمد است بلکه می‌تواند پیامدهای زیان‌باری برای سلامت جسمی و روانی داشته باشد. این عمل منجر به اختلال در سطح قند خون، افزایش وزن ناخواسته، مشکلات گوارشی و تشدید بیماری‌هایی نظیر دیابت می‌شود. پس با قابلیت برنامه هفتگی در وب‌سایت حس‌تازگی، برنامه‌ریزی منظمی برای وعده‌های خود داشته باشید تا هیچ‌وقت مجبور به حذف آن‌ها نشوید.

منابع

  1. Zeballos, E., & Todd, J. E. (2020). The effects of skipping a meal on daily energy intake and diet quality. Public health nutrition, 23(18), 3346–3355. https://doi.org/10.1017/S1368980020000683
  2. https://www.bswhealth.com/blog/why-you-shouldnt-skip-meals-to-lose-weight
  3. https://www.healthvectors.ai/blog/8-negative-effects-of-skipping-meals-that-you-should-know/
  4. https://longevity.stanford.edu/lifestyle/2023/10/24/potential-risks-to-skipping-breakfast/

 

دیدگاه‌ها

(0)