![Loading](/_next/image?url=%2F_next%2Fstatic%2Fmedia%2FLoading.ceb87b0c.gif&w=3840&q=75)
بامیه (Abelmoschus esculentus L.)، متعلق به خانواده Malvaceae و یکی از سبزیهای محبوب با خواص تغذیهای فراوان است. اعتقاد بر این است که بامیه از محلی در نزدیکی اتیوپی، جایی که مصریان در قرن دوازدهم در آن غالباً کشاورزی میکردند، نشأت گرفته است و پسازآن در سراسر خاورمیانه و شمال آفریقا گسترشیافته است. بامیه درختچهای یک ساله است که بیشتر در مناطق گرمسیری و نیمهگرمسیری جهان کشت میشود. غلافهای سبز نارس بامیه معمولاً بهعنوان سبزی مصرف میشوند، درحالیکه عصاره غلافها بهعنوان عامل غلیظکننده در دستور تهیه سوپ و سس عمل میکند و ویسکوزیته آنها را افزایش میدهد. در این مقاله از وبسایت حستازگی به شناخت ارزش غذایی و فواید بامیه، روش مصرف آن و خواص مصرف آن برای افراد دیابتی میپردازیم.
بامیه دارای ترکیبات مغذی قابلتوجهی است. یک فنجان یا 100 گرم بامیه خام حاوی ترکیبات زیر است:
بامیه سرشار از ویتامین C و K1 است. ویتامین C محلول در آب است و به عملکرد کلی سیستم ایمنی کمک میکند، درحالیکه ویتامین K1 ویتامینی محلول در چربی است که بهدلیل نقشش در لختهشدن خون شناخته میشود. علاوه بر این، بامیه کالری و کربوهیدرات کمی دارد و حاوی مقداری پروتئین و فیبر است. بسیاری از میوهها و سبزیها فاقد پروتئین هستند و بامیه در این مورد تا حدودی منحصربهفرد است. مصرف پروتئین کافی با بهبود کنترل وزن، کنترل قند خون، بهبود ساختار استخوان و سلامت توده عضلانی همراه است.
بامیه فواید مختلفی برای سلامتی دارد. در اینجا به بررسی برخی از فواید اثباتشده بامیه میپردازیم:
بامیه حاوی آنتیاکسیدانهای زیادی است که برای سلامتی مفید هستند. آنتیاکسیدانها ترکیباتی هستند که از آسیب مولکولهای مضر به نام رادیکالهای آزاد به سلولهای بدن جلوگیری میکنند. آنتیاکسیدانهای اصلی موجود در بامیه شامل پلیفنولها، ازجمله فلاونوئیدها و ایزوکورستین و همچنین ویتامینهای A و C هستند. تحقیقات نشان میدهند که خوردن یک رژیم غذایی سرشار از پلیفنولها ممکن است با کاهش خطر لختهشدن خون و آسیب اکسیداتیو، سلامت قلب را بهبود بخشد. پلیفنولها همچنین ممکن است بهدلیل توانایی منحصربهفردشان در ورود به مغز و محافظت از مغز در برابر التهاب برای سلامت مغز مفید باشند. این مکانیسمهای دفاعی ممکن است به محافظت از مغز در برابر علائم پیری و بهبود شناخت، یادگیری و حافظه کمک کنند.
سطح کلسترول بالا با افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی مرتبط است. بامیه حاوی یک ماده ژلمانند غلیظ به نام موسیلاژ است که میتواند در طول گوارش به کلسترول متصل شود و باعث شود که کلسترول بهجای جذب در بدن، با مدفوع دفع شود. در تحقیقی 8 هفتهای که بهطور تصادفی موشها را به 3 گروه تقسیم کرد و به آنها یک رژیم غذایی پرچرب حاوی 1 یا 2 درصد پودر بامیه یا یک رژیم غذایی پرچرب بدون پودر بامیه داد، موشهایی که از رژیم غذایی دارای بامیه استفاده کردند، کلسترول بیشتری را در مدفوع خود دفع کردند و سطح کلسترول تام پایینتری نسبت به گروه کنترل داشتند. همچنین یکی دیگر از فواید احتمالی بامیه برای قلب محتوای پلیفنول آن است. تحقیقی 4 ساله روی 1100 نفر نشان داده است افرادی که رژیم غذایی غنی از پلیفنول مصرف میکردند، نشانگرهای التهابی مرتبط با بیماری قلبی کمتری داشتند.
بامیه حاوی نوعی پروتئین به نام لکتین است که ممکن است از رشد سلولهای سرطانی انسان جلوگیری کند. تحقیقی که در آزمایشگاه روی سلولهای سرطان سینه انجام شد نشان داد که لکتین موجود در بامیه ممکن است تا 63 درصد از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری کند. تحقیق آزمایشگاهی دیگری در سلولهای ملانومای متاستاتیک موش نشان داد که عصاره بامیه باعث مرگ سلولهای سرطانی میشود. بااینحال این تحقیقات در محیط آزمایشگاه و با استفاده از ترکیبات غلیظ استخراجشده از بامیه انجامشده است و قبل از اینکه بتوان در مورد آنها نتیجهگیری کرد، به انجام تحقیقات انسانی بیشتری نیاز است.
حفظ سطح قند خون در محدوده سالم برای سلامت عمومی بسیار اهمیت دارد. قند خون بالا میتواند منجر به ابتلا به پیشدیابت و دیابت نوع 2 شود. تحقیقات انجامشده روی موشها نشان میدهد که خوردن عصاره بامیه یا بامیه ممکن است به کاهش سطح قند خون کمک کند. در تحقیقی، موشهایی که قند مایع به همراه بامیه مصرف کردند، افزایش قند خون کمتری داشتند. محققان پیشنهاد میکنند که بامیه جذب قند خون را در دستگاه گوارش کاهش میدهد و منجر به تنظیم قند خون میشود. گفته میشود، بامیه ممکن است با متفورمین که داروی رایج کنترل دیابت است، تداخل داشته باشد؛ بنابراین خوردن بامیه برای مصرفکنندگان این دارو توصیه نمیشود.
فولات (ویتامین B9) یک ریزمغذی لازم برای زنان باردار است. این ویتامین به کاهش خطر نقص لوله عصبی کمک میکند و بر مغز و ستون فقرات جنین در حال رشد تأثیر میگذارد. توصیه میشود همه زنان در سنین باروری روزانه 400 میکروگرم فولات مصرف کنند.
بهتازگی تحقیقی روی 12000 زن بالغ سالم نشان داده است که بیشتر این زنان بهطور متوسط روزانه تنها 245 میکروگرم فولات مصرف میکنند. تحقیق دیگری که روی 6000 زن غیر باردار در طول 5 سال انجام شد، نشان داد که 23 درصد از این زنان غلظت فولات در خونشان نامناسب بود. بامیه منبع خوبی از فولات است و 1 فنجان (100 گرم) بامیه 15 درصد از نیاز روزانه یک زن به این ریزمغذی را تأمین میکند.
اگرچه ممکن است بامیه ماده اصلی مورداستفاده در آشپزی نباشد، پختن آن بسیار آسان است. هنگام خرید بامیه، به دنبال بامیههای سبز صاف و لطیف بدون لکههای قهوهای باشید. بامیه را میتوانید تا چهار روز قبل از پخت در یخچال نگهداری کنید. معمولاً از بامیه در تهیه سوپ و خورش استفاده میشود. بامیه حاوی موسیلاژ است که ماده غلیظی است که با حرارتدادن، به حالت صمغی در میآید. برای جلوگیری از لزجشدن بامیه، میتوانید آن را به روشهای زیر بپزید:
ابتلا به دیابت در سراسر جهان بهشدت افزایشیافته است. در تحقیقات انجامشده مشخص شده است که مصرف بامیه در کنترل قند خون و دیابت مؤثر است. در ادامه به چگونگی اثر مصرف بامیه بر کنترل قند خون میپردازیم:
بامیه سرشار از فیبر است. هشت عدد بامیه با اندازه متوسط حاوی حدود 3 گرم فیبر است. فیبر به هضم غذا کمک میکند، احساس گرسنگی را کاهش میدهد و افرادی که آن را مصرف میکنند برای مدت طولانیتری احساس سیری میکنند. غذاهای با محتوای فیبر زیاد گزینههای مناسبی در رژیم غذایی افراد مبتلا به دیابت هستند و افزایش مصرف فیبر غذایی میتواند باعث کنترل بهتر قند خون و بهبود حساسیت به انسولین شود.
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد عصاره دانه بامیه دارای اثر آنتیاکسیدانی و ضد استرس است. در درازمدت، سطح استرس بالا میتواند باعث افزایش سطح قند خون شود. مدیریت سطح استرس و سلامت روان بخش مهمی از مدیریت دیابت است و استفاده از بامیه و دانههای مشتق از آن میتواند در این زمینه کمککننده باشد.
تحقیقات نشان میدهد که مصرف بامیه میتواند به کاهش سطح کلسترول و تری گلیسیرید کمک کند. تری گلیسیرید نوعی چربی است که بهعنوان لیپید شناخته میشود و در خون وجود دارد. متخصصان به افراد مبتلا به دیابت توصیه میکنند غذاهایی با محتوای فیبر بالا و دارای آنتیاکسیدان مصرف کنند، زیرا این غذاها کلسترول را کاهش میدهند. افراد مبتلا به دیابت بیشتر احتمال دارد که سطح کلسترول بالا داشته باشند.
برخی از تحقیقات انجامشده در محیط آزمایشگاه روی حیوانات نشان میدهند که استفاده از گیاه بامیه ممکن است زمان بهبودی و سطح خستگی را بهبود بخشد. با گنجاندن بامیه در رژیم غذایی خود و داشتن برنامه ورزشی متعادل، ممکن است بتوانید برای مدت طولانیتری ورزش کنید و بعد از ورزش سریعتر خود را بازیابید. در واقع فعالیت قلبی عروقی بخش مهمی از روند پیشگیری و درمان دیابت است و مصرف بامیه ممکن است به داشتن سبک زندگی فعالتر کمک کند.
بامیه نوعی سبزی مغذی دارای فواید زیادی برای سلامتی است. این سبزی سرشار از منیزیم، فولات، فیبر، آنتیاکسیدانها و ویتامین C، K1 و A است. مصرف بامیه ممکن است برای زنان باردار، سلامت قلب و کنترل قند خون مفید باشد. حتی ممکن است خواص ضدسرطانی داشته باشد. پختن بامیه ساده است؛ بنابراین میتوانید آن را به برنامه غذایی خود اضافه کنید تا از فواید بیشمار آن بهرهمند شوید.
منابع
دیدگاهها
(0)