کدوسبز همچون خربزه و خیار از خانواده گیاهان Cucurbitaceae است. طول کدوسبز میتواند به بیش از 1 متر برسد، اما معمولاً زمانی که هنوز نابالغ است و اندازه آن کمتر از 20 سانتیمتر است، برداشت میشود. اگرچه کدوسبز اغلب نوعی سبزی قلمداد میشود، ازنظر گیاهشناسی میوه است. کدوسبز در انواع مختلفی موجود است و رنگ آن از زرد تیره تا سبز تیره متغیر است. اکثر انواع کدوها از قاره آمریکا نشأت گرفتهاند، اما کدوسبز برای اولینبار در اوایل دهه 1800 در ایتالیا کاشته شد.
کدوسبز در میان عموم مردم برای درمان سرماخوردگی، درد و بیماریهای مختلف استفاده میشود. بااینحال، شواهد علمی کافی برای اثبات تمامی کاربردهای عامیانه آن وجود ندارد. کدوسبز سرشار از مواد مغذی مختلف است و گنجاندن آن در رژیم غذایی ممکن است فواید زیادی برای سلامتی بههمراه داشته باشد. در این مقاله از وبسایت حستازگی به بررسی ارزش غذایی کدوسبز، فواید مصرف کدوسبز، عوارض مصرف بیرویه آن و اثر مصرف کدوسبز بر لاغری میپردازیم.
کدوسبز سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و سایر ترکیبات گیاهی مفید است. یک فنجان (223 گرم) کدوسبز پختهشده حاوی ترکیبات زیر است:
همچنین کدوسبز حاوی مقدار کمی آهن، کلسیم، روی و چندین نوع دیگر ویتامین B است. محتوای ویتامین A فراوان کدوسبز ممکن است بینایی و سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. کدوسبز خام دارای ترکیبات مشابه با کدوسبز پخته است، اما ویتامین A کمتر و ویتامین C بیشتری از کدوسبز پخته دارد.
بهدلیل آنکه کدوسبز سرشار از ریزمغذیهای مفید است، مصرف آن فواید زیادی برای سلامتی بههمراه دارد که در ادامه به آنها میپردازیم:
کدوسبز سرشار از آنتیاکسیدان است. آنتیاکسیدانها ترکیبات گیاهی مفیدی هستند که به محافظت از بدن در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد کمک میکنند. کاروتنوئیدها ازجمله لوتئین، زآگزانتین و بتاکاروتن، در کدوسبز فراوان هستند. این ترکیبات ممکن است برای سلامت چشم، پوست و قلب مفید باشند و همچنین باعث محافظت از سلولهای بدن در برابر ابتلا به انواع خاصی از سرطان مانند سرطان پروستات شوند. تحقیقات نشان میدهد که پوست کدوسبز دارای بیشترین مقدار آنتیاکسیدان است. کدوسبز زرد ممکن است کمی بیشتر از کدوسبز روشن آنتیاکسیدان داشته باشد.
کدوسبز ممکن است از راههای مختلفی به گوارش مطلوب کمک کند. این ماده غذایی سرشار از آب است که میتواند مدفوع را نرم کند. این امر باعث دفع راحتتر مدفوع میشود و احتمال ابتلا به یبوست را کاهش میدهد. همچنین کدوسبز حاوی فیبر محلول و نامحلول است. فیبر نامحلول حجم مدفوع را افزایش میدهد و به حرکت غذا در روده کمک میکند و خطر یبوست را کاهش میدهد. اگر مایعات کافی از رژیم غذایی خود دریافت کنید، از فواید مصرف فیبر محلول بیشتر بهرهمند میشوید. همچنین، فیبر محلول، باکتریهای مفیدی را که در روده زندگی میکنند، تغذیه میکند. این باکتریهای مفید اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه تولید کرده که سلولهای روده را تغذیه میکنند. علاوه بر این، اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه ممکن است به کاهش التهاب و بهبود علائم برخی از اختلالات روده، مانند سندرم روده تحریکپذیر، بیماری کرون و کولیت اولسراتیو کمک کنند.
کدوسبز ممکن است به کاهش سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 کمک کند. کدوسبز پخته با 3 گرم کربوهیدرات در هر فنجان (232 گرم)، جایگزینی عالی برای کسانی است که بهدنبال کاهش مصرف کربوهیدرات هستند. میتوان آن را مارپیچی کرد یا برش داد و بهجای رشتههای اسپاگتی از آن استفاده کرد. رژیمهای کمکربوهیدرات میتوانند سطح قند خون و انسولین را به میزان قابلتوجهی کاهش دهند و بنابراین این قابلیت را دارند که سطح قند خون را ثابت نگه دارند و نیاز به دارو را در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 کاهش دهند.
علاوه بر این، فیبر موجود در کدوسبز به تثبیت قند خون کمک کرده و از افزایش سطح قند خون بعد از صرف غذا جلوگیری میکند. در واقع پیروی از رژیمهای غذایی سرشار از فیبر با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط است. همچنین فیبر موجود در کدوسبز ممکن است به افزایش حساسیت به انسولین کمک کند و در نتیجه میتواند به تثبیت قند خون یاری رساند. علاوهبراین تحقیقات انجامشده روی حیوانات نشان میدهند که عصاره پوست کدوسبز ممکن است به کاهش سطح قند خون و انسولین کمک کند. این اثر ممکن است بهدلیل وجود آنتیاکسیدانهای زیاد در پوست کدوسبز باشد. بااینحال، قبل از نتیجهگیری قطعی در این مورد، انجام تحقیقات انسانی ضروری است.
کدوسبز ممکن است به حفظ سلامت قلب کمک کند. فیبر زیاد موجود در کدوسبز ممکن است تا حد زیادی در این امر دخیل باشد. تحقیقات نشان میدهند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی در افرادی که فیبر بیشتری مصرف میکنند، کاهش مییابد. از سوی دیگر به نظر میرسد پکتین، یکی از انواع فیبرهای محلول موجود در کدوسبز، نیز در کاهش سطح کلسترول تام و کلسترول بد یا LDL مؤثر است. در بررسی نتایج 67 تحقیق، مصرف روزانه کمتر از 2 تا 10 گرم فیبر محلول برای حدود 1 تا 2 ماه، کلسترول تام را 1.7 میلیگرم در دسی لیتر و کلسترول بد یا LDL را 2.2 میلیگرم در دسی لیتر کاهش داد. کدوسبز همچنین سرشار از پتاسیم است که ممکن است با گشادکردن عروق خونی به کاهش فشارخون کمک کند. فشارخون مطلوب با کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی مرتبط است. علاوه بر این، مصرف مواد غذایی غنی از کاروتنوئیدها، مانند کدوسبز در برابر ابتلا به بیماریهای قلبی از بدن محافظت میکنند.
افزودن کدوسبز به رژیم غذایی ممکن است به تقویت بینایی کمک کند. این تا اثر حدی به این دلیل است که کدوسبز سرشار از ویتامین C و بتاکاروتن است که هردو مواد مغذی مهم برای حفظ سلامت چشم هستند. کدوسبز همچنین حاوی آنتیاکسیدانهای لوتئین و زآگزانتین است. تحقیقات نشان میدهد که این آنتیاکسیدانها میتوانند در شبکیه چشم انباشته شوند، بینایی را بهبود بخشند و خطر ابتلا به بیماریهای چشمی مرتبط با افزایش سن ازجمله دژنراسیون ماکولا را کاهش دهند. دژنراسیون ماکولا یک بیماری برگشتناپذیر و علت اصلی ازدستدادن بینایی در افراد مسن است. علاوه بر این، رژیمهای غذایی سرشار از لوتئین و زآگزانتین ممکن است احتمال ابتلا به آبمروارید را نیز کاهش دهند.
مصرف منظم کدوسبز ممکن است به کاهش وزن کمک کند. کدوسبز سرشار از آب است و کالری کمی دارد که ممکن است در ایجاد احساس سیری کمککننده باشد. محتوای فیبر کدوسبز ممکن است گرسنگی را هم کاهش دهد و اشتها را سرکوب کند. علاوه بر این، تحقیقات انجامشده مصرف بیشتر میوهها و سبزیها را با کاهش وزن و کاهش سرعت افزایش وزن مجدد مرتبط دانستهاند. مضافاً، اثر مصرف سبزیهای غیر نشاستهای برای کاهش وزن اثبات شده است.
کدوسبز ممکن است فواید دیگری نیز داشته باشد که عبارتاند از
در بیشتر موارد، مصرف کدوسبز خام بیخطر است و عوارض جانبی کمی دارد. بااینحال بعضی عوارض ممکن است در اثر مصرف کدوسبز خام یا پخته ایجاد شود که در ادامه به آنها میپردازیم:
کدوسبز مانند بسیاری از میوهها و سبزیها، کالری کم و آب و فیبر زیادی دارد که این ترکیب میتواند به سیر نگهداشتن فرد برای مدت طولانی کمک کند. جایگزینکردن کدوسبز بهجای تنقلات یا استفاده از آن در وعدههای غذایی میتواند همزمان حجم غذای مصرفی را افزایش داده و کالری دریافتی را کاهش دهد و درنتیجه به کاهش وزن کمک کند. علاوه بر این مصرف کدوسبز بهدلیل اثر مفیدش بر سیستم گوارش باعث افزایش دفع شده و از این طریق نیز با کاهش وزن مرتبط است. از سوی دیگر همانطور که اشاره شد، مصرف کدوسبز با تثبیت قند خون و کاهش سطح انسولین مرتبط است که این دو عامل در به تأخیرانداختن احساس سیری تأثیر دارند و بیشک احساس سیری با کاهش دریافت کالری و درنتیجه کاهش وزن مرتبط است.
بهطورکلی میتوان گفت که کدوسبز سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی است و ممکن است مزایای زیادی برای سلامتی داشته باشد که شامل بهبود گوارش، کاهش قند خون، کاهش خطر ابتلا به دیابت و بیماریهای قلبی و... است. کدوسبز را میتوانید بهصورت خام یا پخته استفاده کنید. از مصرف کدوسبز دارای طعم تلخ پرهیز کرده و در صورت مصرف کدوسبز بهصورت خام حتماً آن را بهدقت بشویید تا آلودگیهای آن برطرف شود.
منابع
دیدگاهها
(0)