نام علمی موز Musa و از خانواده Musaceae گیاهان گرمسیری گلدار است. مو بومی آسیای جنوب شرقی است اما اکنون در بسیاری از نقاط جهان رشد میکند. برخی مردم این میوه را انتخابی سالم میدانند درحالیکه برخی دیگر از خوردن آن اجتناب میکنند و اعتقاددارند که این میوه باعث افزایش وزن و یبوست میشود. بااینوجود موز را بهعنوان «ابر غذا» میشناسند. در این مقاله از وبسایت حستازگی به بررسی فواید مصرف موز، ارزش غذایی این میوه، مواد مغذی موجود در موز، انواع موز و عوارض مصرف زیاد موز میپردازیم.
موز حاوی فیبر و بسیاری از مواد مغذی مفید ازجمله پتاسیم، ویتامین B6، ویتامین C، آنتیاکسیدانها و ریزمغذیهای مختلف است. وجود این مواد در موز باعث شده است که این میوه برای بدن فواید زیادی داشته باشد. در ادامه برخی از فواید موز را به شما میگوییم.
موز سرشار از فیبر محلول است؛ فیبر محلول باعث بافت اسفنج مانند آن شده است. در طول هضم، فیبر محلول به شکل ژل در میآید. موز نارس (سبز) همچنین حاوی نشاسته مقاوم است، نوعی فیبر که بدن آن را هضم نمیکند. این دو نوع فیبر با هم از طریق کاهش سرعت تخلیه معده، به تعدیل سطح قند خون بعد از خوردن غذا و تنظیم اشتها کمک میکنند. این بدان معناست که باوجود محتوای کربوهیدرات بالاتر، موز ممکن است باعث افزایش شدید سطح قند خون در افرادی که دیابت دارند، نشود. بااینحال، برای کسانی که دیابت دارند، خوردن مقدار زیاد موز در یک وعده ممکن است باعث افزایش بیشازحد قند خون شود؛ بنابراین بهتر است هر مرتبه یک موز کوچک مصرف شود.
فیبر غذایی فواید زیادی دارد، مثلاً باعث بهبود گوارش میشود. نشاسته مقاوم، نوعی فیبر موجود در موز نارس، یک پریبیوتیک است. پریبیوتیکها هضم نمیشوند و به روده بزرگ شما میرسند و در آنجا تبدیل به غذای باکتریهای مفید روده (پروبیوتیکها) میشوند. علاوه بر این، پکتین، فیبری که هم در موز رسیده و هم در موز نارس یافت میشود، ممکن است به جلوگیری از یبوست و نرمشدن مدفوع کمک کند. برخی از تحقیقات نشان میدهند که پکتین ممکن است حتی به محافظت در برابر سرطان روده بزرگ نیز کمک کند.
هیچ تحقیقی بهطور مستقیم تأثیر موز بر کاهش وزن را بررسی نکرده است. بااینحال، موز دارای چندین ویژگی است که میتواند آن را به یک ماده غذایی مناسب برای کاهش وزن تبدیل کند. موز کالری بهنسبت کمی دارد، در یک موز متوسط کمی بیش از 100 کالری وجود دارد. همچنین این میوه مملو از فیبر رژیمی و نشاسته مقاوم به هضم است که ممکن است به احساس سیری طولانیتری منجر شود؛ بنابراین تعداد و اندازه وعدههای غذایی فرد کاهش مییابد.
پتاسیم یک ماده معدنی است که برای سلامت قلب و بهویژه برای کنترل فشارخون حیاتی است؛ بااینحال، از رژیم غذایی مقدار کمی پتاسیم دریافت میشود. موز منبع بسیار خوبی از پتاسیم است، یک موز متوسط 10 درصد از ارزش غذایی روزانه (DV) پتاسیم را تأمین میکند. رژیم غذایی غنی از پتاسیم میتواند به کاهش فشارخون کمک کند و خطر ابتلا به فشارخون را کاهش دهد. همچنین تحقیقی بر روی موشها در سال 2017 نشان داد که پتاسیم ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را تا 27٪ کاهش دهد.
علاوه بر این، موز حاوی 8 درصد DV برای منیزیم است؛ منیزیم یکی دیگر از مواد معدنی مهم برای سلامت قلب است. کمبود منیزیم (هیپومنیزیمی) ممکن است با افزایش خطر بیماری قلبی، فشارخون بالا و سطح بالای چربی خون مرتبط باشد؛ بنابراین، دریافت کافی این ماده معدنی از رژیم غذایی یا مکملها ضروری است.
میوهها و سبزیها منابع عالی آنتیاکسیدانها هستند و موز نیز از این قاعده مستثنا نیست. این میوه حاوی چندین نوع آنتیاکسیدان قوی ازجمله فلاونوئیدها و آمینها است. این آنتیاکسیدانها با بسیاری از فواید موز مانند کاهش خطر بیماری قلبی و دژنراسیون ماکولا (تخریب لکه زرد موجود در شبکیه که باعث تاری دید و نابینایی میشود) مرتبط هستند. آنتیاکسیدانها به جلوگیری از آسیب اکسیداتیو به سلولها در اثر رادیکالهای آزاد کمک میکنند. اگر آنتیاکسیدان مصرف نشود، سطح رادیکالهای آزاد بهتدریج بالا میرود و باعث آسیب میشود.
مقاومت به انسولین عامل خطر مهمی در ابتلا به چندین بیماری مزمن ازجمله دیابت نوع 2 است. تحقیقات نشان میدهند که مصرف منظم نشاسته مقاوم به هضم ممکن است حساسیت به انسولین را بهبود بخشد و باعث شود بدن نسبت به هورمون تنظیمکننده قند خون یا انسولین واکنش بیشتری نشان دهد؛ اما برای بررسی اینکه چگونه نشاسته مقاوم موجود در موز ممکن است بر حساسیت انسولین تأثیر بگذارد، انجام تحقیقات بیشتری نیاز است.
پتاسیم برای عملکرد کلیهها و تنظیم فشارخون حیاتی است. موز بهعنوان یک منبع غذایی مملو از پتاسیم، میتواند برای حفظ سلامت کلیهها مفید باشد. تحقیقی در سال 2019 که روی بیش از 5000 فرد درگیر در مراحل ابتدایی بیماری مزمن کلیوی انجام شد نشان داد، پتاسیم با فشارخون پایینتر و پیشرفت کندتر بیماری کلیوی مرتبط است. بااینحال، برخی از افراد مبتلا به بیماری کلیوی پیشرفته یا افراد دیالیزی، باید مصرف پتاسیم خود را محدود کنند.
از موز بهعنوان غذایی عالی برای ورزشکاران یاد میشود. این موضوع تا حد زیادی بهدلیل محتوای کربوهیدراتهای سهلالهضم و پتاسیم و منیزیم موز است که بهعنوان الکترولیت عمل میکنند. در طول ورزش شدید، الکترولیتها را از طریق عرق از دست می دهید. تامین مجدد پتاسیم و منیزیم بدن پس از تعریق ممکن است گرفتگی و درد عضلانی مرتبط با ورزش را کاهش دهد. تحقیقات خاصی در مورد اثرات موز بر عملکرد ورزشی، گرفتگی عضلات و بازتوانی بعد از ورزش وجود ندارد؛ اما موز انتخاب غذایی خوبی قبل، حین و بعد از ورزش است.
موز نهتنها سالم و خوشمزه است بلکه خوردن آن نیز راحت است. موز افزودنیای عالی برای استفاده در ماست، غلات یا اسموتیها است؛ حتی میتوانید موز را بهجای شکر در پختوپز استفاده کنید؛ همچنین بهراحتی هضم میشود.
موز حاوی مقدار مناسبی کربوهیدرات، آب، فیبر و آنتیاکسیدان است، اما پروتئینش کم است و چربی ندارد. یک موز متوسط رسیده حدود 110 کالری، 0 گرم چربی، 1 گرم پروتئین، 28 گرم کربوهیدرات، 15 گرم شکر (طبیعی)، و 3 گرم فیبر دارد.
علاوه بر این موز حاوی انواعی از ویتامینهاست. یک موز تازه و متوسط (118 گرم) مواد مغذی زیر را فراهم میکند.
ویتامین :C 10 میلیگرم یا 11 درصد از ارزش روزانه (DV)
ویتامین 0.43:B6 میلیگرم یا 25 درصد DV
نیاسین: 0.665 میلیگرم یا 5 درصد از DV
ریبوفلاوین: 0.073 میلیگرم یا 7 درصد DV
پتاسیم: 422 میلیگرم یا 9 درصد DV
منگنز: 0.32 میلیگرم یا 14 درصد از DV
منیزیم: 32 میلیگرم یا 8 درصد DV
مس: 117 میکروگرم یا 11 درصد DV
میوه موز در انواع مختلفی در سراسر دنیا وجود دارد و به شکل خام یا پخته مصرف میشود. در زیر به بعضی از این انواع اشاره شده است:
موز دارای فواید زیادی برای سلامتی است، اما مصرف بیشازحد هر غذایی میتواند بیشتر از اینکه مفید باشد، ضرر داشته باشد. در زیر به عوارض جانبی مصرف زیاد این میوه اشاره شده است:
موز یک میوه محبوب با فواید بالقوه زیادی برای سلامتی است و میتواند به لطف فیبر و محتوای آنتیاکسیدانیای که دارد برای سیستم گوارش و سلامت قلب مفید باشد. بهعلاوه، ممکن است از کاهش وزن جلوگیری کند؛ زیرا کالری نسبتاً کمی دارند و حاوی مواد مغذی متراکم و سیرکننده است؛ اما خوردن بیشازحد موز ممکن است بیشتر از اینکه مفید باشد، ضرر داشته باشد و باعث افزایش وزن و کمبود مواد مغذی دیگر شود؛ بنابراین مصرف روزانه یک تا دو عدد موز برای اکثر افراد کافی است.
منابع
دیدگاهها
(0)