پیاز نوعی سبزی از تیره آلیوم و همخانواده با سیر، موسیر و ترهفرنگی است. ورزشکاران در یونان باستان از پیاز برای تصفیه خون خود استفاده میکردند و پزشکان قرونوسطی پیاز را برای کمک به درمان سردرد، بیماری قلبی و زخمهای دهان تجویز استفاده میکردند. پیاز سرشار از ترکیبات شیمیایی و آنتیاکسیدانهاست که اثرات مفید زیادی برای تأمین سلامت بدن و پیشگیری از بیماریها دارند. در این مقاله از وبسایت حستازگی به شناخت انواع پیاز، ارزش غذایی و خواص آن، فواید و عوارض مصرف پیاز و تأثیر پیاز روی پوست و مو میپردازیم.
انواع مختلفی از پیاز وجود دارد ازجمله پیاز زرد، سفید، قرمز، سبز (که پیازچه نیز نامیده میشود) و موسیر که در ادامه به برسی اجمالی آنها میپردازیم.
پیاز قرمز طعم ملایم و شیرینی دارد و به بسیاری از غذاها رنگ و طعم میبخشد. این نوع پیاز ارغوانی مایل به قرمز تیره که گاهی پیاز بنفش نیز نامیده میشود، دارای سطح بالایی از کورستین و سایر ترکیبات گیاهی مفید به نام فلاونوئیدها است.
این نوع پیاز که رنگ زرد مایل به قهوهای دارد، دارای طعم قویتری است و معمولاً برای تفتدادن و کبابیکردن کاربرد دارد.
پیاز سفید طعم ملایمتری نسبت به پیاز زرد دارد. این نوع پیاز نیز در تهیه غذاهای مختلف و روی پیتزا استفاده میشود.
این پیازهای کوچک و شیرین دارای طعمی مشابه سیر هستند و در سالاد، ماست و سایر غذاهای دارای طعم ملایم، استفاده میشوند.
این پیازهای بلند و باریک اغلب بهصورت خام استفاده میشوند، اما در سوپ نیز میتوان از آنها استفاده کرد.
یک پیاز متوسط (۱۱۰ گرم) حاوی ترکیبات زیر است:
پیاز خواص زیادی برای سلامتی دارد که بیشتر این خواص بهدلیل محتوای آنتیاکسیدانی آن است. یکی از این آنتیاکسیدانها کوئرستین است. تحقیقات نشان دادهاند این آنتیاکسیدان در پیشگیری از ابتلا به بسیاری از بیماریها مفید است. در زیر برخی خواص پیاز آمده است.
پیاز حاوی آنتیاکسیدانها و ترکیباتی است که ممکن است با کاهش سطحتری گلیسیرید، کلسترول و التهاب، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش دهند. همچنین کوئرستین موجود در پیاز ممکن است به کاهش فشارخون بالا کمک کند. در سال ۲۰۱۵ یک بررسی کوچک روی ۷۰ فرد مبتلا به اضافهوزن و فشارخون نشان داد که دوز روزانه ۱۶۲ میلیگرم عصاره پیاز غنی از کورستین ممکن است فشارخون سیستولیک را تا ۳٫۶ میلیمتر جیوه کاهش دهد. همچنین، در سال ۲۰۱۴ تحقیقی روی ۵۴ زن مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک نشان داد که مصرف ۸۰ تا ۱۲۰ گرم پیاز قرمز خام در روز به مدت ۸ هفته باعث کاهش سطح کلسترول تام و LDL (کلسترول بد) میشود. بااینحال، انجام تحقیقات بیشتری در این مورد ضروری است.
آنتیاکسیدانها ترکیباتی هستند که اکسیداسیون را مهار میکنند؛ اکسیداسیون فرایندی است که منجر به آسیب سلولی و در نتیجه ابتلا به بیماریهایی مانند سرطان، دیابت و بیماریهای قلبی میشود. پیاز منبعی غنی از آنتیاکسیدان است و حداقل ۱۷ نوع فلاونوئید در آن وجود دارد. پیاز قرمز حاوی آنتوسیانینها یا رنگدانههای گیاهی متعلق به خانواده فلاونوئیدها است که عامل رنگ قرمز مایل به بنفش آن نیز است. تحقیقات نشان دادهاند که آنتوسیانینها ممکن است از ابتلا به دیابت و انواع خاصی از سرطان پیشگیری کنند. در تحقیقی در سال 2016 که روی 43880 مرد انجام شد، محققان دریافتند که مصرف روزانه 613 میلیگرم آنتوسیانین با ۱۴ درصد کاهش خطر حملات قلبی غیرکشنده مرتبط است. بهطور مشابه، در یک بررسی در سال ۲۰۱۹ مشاهده شد که مصرف بیشتر غذاهای غنی از آنتوسیانین با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و مرگ ناشی از بیماریهای قلبی مرتبط است.
پیاز حاوی فیستین و کوئرستین است که آنتیاکسیدانهای فلاونوئیدی هستند و ممکن است رشد تومور را مهار کنند. تحقیقات نشان دادهاند که پیاز ممکن است خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان ازجمله سرطان معده و روده بزرگ را کاهش دهد. در یک بررسی در سال ۲۰۱۵ روی نتایج ۲۶ تحقیق، محققان به این نتیجه رسیدند افرادی که بیشتر از پیاز یا سایر سبزیهای گروه آلیوم (سیر، پیازچه، موسیر و ترهفرنگی) استفاده میکنند، ۲۲ درصد کمتر از افرادی که مصرف این سبزیها در آنها محدود است، به سرطان معده مبتلا میشوند. در سال ۲۰۱۴ نیز بررسی نتایج ۱۶ پژوهش که مجموعاً روی ۱۳۳۳۳ نفر انجام شده بود، نشان داد افرادی که بیشترین میزان مصرف پیاز را دارند، ۱۵ درصد کمتر از افرادی که کمترین میزان مصرف پیاز را دارند، در معرض خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ هستند.
خوردن پیاز ممکن است به تنظیم سطح قند خون کمک کند؛ این موضوع برای افراد مبتلا به دیابت یا پیشدیابت بسیار اهمیت دارد. در سال ۲۰۱۰ تحقیقی کوچک روی ۸۴ فرد مبتلا به دیابت نوع ۱ و نوع ۲ نشان داد که خوردن ۱۰۰ گرم پیاز قرمز خام پس از ۴ ساعت سطح قند خون ناشتا را به میزان قابلتوجهی کاهش میدهد. پژوهشی در سال ۲۰۲۰ نیز نشان داد، در موشهای مبتلا به دیابت که به مدت ۸ هفته غذای حاوی ۵ درصد پودر پیاز خشک خورده بودند، سطح قند خون ناشتا و تری گلیسیرید و کلسترول کاهش یافت. علاوه بر این مشاهده شده است که کورستین از طریق تعامل با سلولهای روده کوچک، پانکراس، عضله اسکلتی، بافت چربی و کبد به تنظیم تعادل قند خون کمک میکند.
پیاز ممکن است به تقویت استخوانها کمک کند؛ این امر ممکن است برای پیشگیری از پوکیاستخوان و بهبود تراکم استخوان مفید باشد. در سال ۲۰۱۶ یک بررسی روی ۲۴ زن میانسال و یائسه نشان داد، افرادی که به مدت ۸ هفته روزانه ۱۰۰ میلیلیتر آب پیاز مصرف کرده بودند، تراکم استخوان بیشتری داشتند. همچنین، پژوهشی در سال ۲۰۰۹ روی ۵۰۷ زن یائسه نشان داد که تراکم استخوان زنانی که حداقل یکبار در روز پیاز میخوردند، ۵ درصد بیشتر از آنهایی بود که یکبار در ماه یا کمتر پیاز میخوردند.
پیاز ممکن است به محافظت از بدن در برابر باکتریهای خطرناک ازجمله اشریشیا کلی (E. coli)، سودوموناس آئروژینوزا، استافیلوکوکوس اورئوس (S. aureus) و باسیلوس سرئوس کمک کند. کوئرستین استخراجشده از پیاز نیز ممکن است رشد باکتریها را کاهش دهد. بهتازگی یک بررسی نشان داده است که کوئرستین میتواند از رشد چندین گونه از باکتریها، ازجمله هلیکوباکترپیلوری، نوعی باکتری مرتبط با زخم معده و برخی سرطانهای گوارشی جلوگیری کند. پژوهش دیگری نیز نشان داده است که کورستین به دیواره سلولی و غشای E. coli و S. aureus آسیب میرساند.
پیاز سرشار از پروبیوتیکهای اینولین و فروکتولیگوساکارید است که ممکن است به افزایش تعداد باکتریهای مفید روده و بهبود عملکرد سیستم ایمنی کمک کنند. همچنین پیاز منبع غنی فیبر و پریبیوتیک است که برای حفظ سلامت روده ضروری هستند. پریبیوتیکها انواع غیرقابلهضم فیبر هستند که توسط باکتریهای مفید روده تجزیه میشوند. باکتریهای روده از پریبیوتیکها تغذیه کرده و اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه تولید میکنند که ممکن است به سلامت روده، افزایش ایمنی، کاهش التهاب و بهبود هضم کمک کنند.
پیاز سرشار از فلاونوئیدهاست. اخیراً تحقیقی نشان داده است که پیروی از رژیم غذایی سرشار از فلاونوئیدها برای مدت طولانی خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش میدهد.
پیاز دارای مواد مغذی بهشکل متراکم است، به این معنی که کالری کمی دارد اما سرشار از ویتامین، فیبر و مواد معدنی است. پیاز سرشار از ویتامین C است که ممکن است به تقویت ایمنی، تولید کلاژن و جذب آهن کمک کند. همچنین ویتامین C آنتیاکسیدانی قوی است که میتواند به محافظت از سلولها در برابر رادیکالهای آزاد کمک کند. علاوه بر این پیاز سرشار از ویتامینهای گروه B ازجمله فولات و ویتامین B۶ است. این ویتامینها نقش کلیدی در متابولیسم، تولید گلبول قرمز و عملکرد عصبی دارند. در ضمن پیاز منبع خوبی از پتاسیم است؛ پتاسیم به عملکرد سلولی، تعادل مایعات، انتقال عصبی، عملکرد کلیه و انقباض عضلانی کمک میکند. پیاز همچنین منبع خوبی از ریزمغذیهای مفیدی ازجمله پتاسیم، منگنز و مس است.
آب پیاز دارویی شناختهشده برای بهبود سلامت مو و کاهش ریزش مو است. برخی افراد از آب پیاز بهعنوان درمانی خانگی برای ریزش مو، شوره سر، خارش پوست سر و سایر مشکلات مربوط به مو استفاده میکنند. همچنین آب پیاز ممکن است درخشندگی مو را بازگرداند و از سفیدشدن زودرس مو جلوگیری کرده و شوره سر را درمان کند. بهتازگی تحقیقی مزایای احتمالی استفاده از آب پیاز را در افرادی که بهدلیل آلوپسی آره آتا (یک اختلال ایمنی) ریزش مو داشتند نشان داده است. در این تحقیق، رشد مو در افرادی که موهای خود را با آب پیاز میشستند، نسبت به افرادی که موهای خود را با آب میشستند، بیشتر بود.
در واقع پیاز سرشار از گوگرد است و گوگرد در اسیدهای آمینه که اجزای تشکیلدهنده پروتئینها هستند، یافت میشود. پروتئینها بهویژه کراتین که غنی از گوگرد است برای رشد موها موردنیاز هستند. هنگامیکه آب پیاز به مو و پوست سر اضافه میشود، میتواند گوگرد اضافی فراهم کند، بنابراین از ریزش مو جلوگیری کرده و رشد مو را تقویت میکند. گوگرد موجود در پیاز ممکن است به تولید کلاژن نیز کمک کند. کلاژن به نوبه خود به تولید سلولهای پوست سالم و رشد مو کمک میکند. همچنین اعتقاد بر این است که پیاز ممکن است گردش خون را تقویت کند و در نتیجه استفاده از آب پیاز روی مو و پوست سر میتواند خونرسانی به فولیکولهای مو را افزایش دهد که به نوبه خود رشد مو را بهبود میبخشد.
در اینجا لیست کاملی از مزایای مصرف آب پیاز برای مراقبت از مو آمده است:
پیاز سرشار از آنتیاکسیدان، فیتوکمیکال و آنتیباکتری است. این ترکیبات ممکن است فوایدی مانند بهبود جای زخم و روشنکنندگی پوست داشته باشند. در اینجا به برخی از فواید استفاده از پیاز روی پوست اشاره میکنیم:
پیاز حاوی مقادیر زیادی آنتیاکسیدان است که با دفاع از بدن در برابر رادیکالهای آزاد از التهاب پیشگیری میکنند. در واقع رادیکالهای آزاد ترکیباتی هستند که میتوانند باعث آسیب سلولی و درنتیجه چینوچروک و سایر علائم اولیه پیری شوند. آنتیاکسیدانها رادیکالهای آزاد را خنثی میکنند و مانع آسیب آنها میشوند. یکی از شناختهشدهترین آنتیاکسیدانهای موجود در عصاره پیاز، کورستین است. یک بررسی متفاوت در سال ۲۰۱۸، کاربرد موضعی ژل تهیهشده از عصاره پیاز را با ژل سیلیکون که یکی از درمانهای رایج اسکار است، مقایسه کرد. پس از استفاده از هر دو ترکیب به مدت ۱۲ هفته، محققان دریافتند که هر دو به یک اندازه در درمان اسکارهای پس از جراحی مؤثر هستند.
بر اساس یک بررسی تحقیقاتی در سال ۲۰۱۶، عصاره پیاز اکثر اشکال باکتریها را غیرفعال میکند که این خاصیت میتواند به پوست کمک کند؛ زیرا باکتریها میتوانند التهاب سطح پوست را افزایش دهند. زمانی که جوشهای فعال داشته باشید، خواص ضدباکتریایی پیاز کمککننده است.
پیاز حاوی اسیدسولفوریک طبیعی است که برای درمان برخی از انواع آکنه میتوان از آن استفاده کرد. پیاز همچنین حاوی ویتامین C است که میتواند به کاهش جوشها، کاهش قرمزی و روشنشدن پوست کمک کند.
پیاز سبزی همهکارهای است که بهدلیل طعم متمایز و فواید سلامتی متعدد بهطور گسترده استفاده میشود. پیاز که به خانواده آلیوم تعلق دارد در رنگها و اندازههای مختلفی وجود دارند که سفید، زرد و قرمز رایجترین آنها هستند. پیاز سرشار از آنتیاکسیدانها و مواد مغذی مانند ویتامین C است و خواص ضدالتهابی دارد که ممکن است به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن کمک کند. پیاز همچنین حاوی فیبرهای پریبیوتیک است که مصرف آنها باعث سلامت روده و بهبود هضم میشود.
دیدگاهها
(0)