هنگامی که بیش از حد مجاز، خوراکیها و مکملها مصرف میشوند، ممکن است بدن با مقادیر بیش از اندازۀ ویتامینها مواجه شود. این موضوع، بسته به اینکه ویتامینها در آب محلول هستند، یا در چربی، عوارض متفاوتی دارد.
ویتامینهای اضافیِ محلول در آب، معمولاً از طریق ادرار و تعریق دفع میشوند؛ در حالی که ویتامینهای اضافیِ محلول در چربی در بدن، بهویژه در کبد ذخیره میشوند. با این حال، این نکته قطعی است که حتی مصرفِ بیرویۀ ویتامینهای محلول در آب نیز میتواند خطرآفرین باشد. بنابراین، استفادۀ خودسرانه از هر نوع مولتیویتامینی توصیه نمیشود. در واقع، داشتن رژیم غذایی متعادلی، میتواند نیاز شما به مصرفِ مداومِ مکملها برطرف کند. میخواهید بدانید که ویتامینهای اضافی چه اثراتی بر بدن شما میگذارند؟
- ویتامینهای محلول در آب: مصرف بیش از حدِ برخی از این ویتامینها مانند B1، B2، B5، B7 و B12 عارضهای جدی به همراه ندارد؛ اما ویتامینهای C، B3، B6 و B9 نهتنها ممکن است با داروهای مصرفی تداخل داشته باشند، بلکه میتوانند تعادل محتوای خون را نیز بر هم بزنند. علاوه بر این، ممکن است عوارض متنوعی مانند قلبیعروقی، گوارشی، مغز و اعصاب، اختلالات ایمنی یا مشکلات پوستی ایجاد کنند.
- ویتامینهای محلول در چربی: مصرف زیادِ ویتامین K معمولاً عوارض جانبی ندارد، اما مصرف بیش از حد ویتامینهای A، D و E میتواند به دلیل مسمومیت، عوارض جدی مانند گوارشی، قلبی، افزایش فشار داخل جمجمه، خونریزی، سکته، کُما و حتی مرگ را به همراه داشته باشد.
منابع:
وب سایت منبعدیدگاهها
(1)سميه سادات موسوي
در صورتی که توی دنیای روزانه ی ما این موضوع خلافش ایجاد شده و رواج پیدا کرده و به نظرم اکثر خانم ها خودسرانه از ویتامین ها استفاده میکنند و خیلی هم خوشحالند که به بدنشون توجه میکنند سپاس از شما که با رواج علم و آگاهی خود هم وطنان و دوستان خود رو از این خطرات اگاه میکنید .