ویتامین ب7 که به نام بیوتین نیز شناخته میشود، یک ویتامین محلول در آب است که در بسیاری از غذاها و مکملها وجود دارد. این ویتامین نقش کلیدی در فرایندهای متابولیک بدن دارد، بهویژه در تجزیه چربیها، کربوهیدراتها و پروتئینها. ویتامین ب7 به تقویت رشد سلولی، بهبود سلامت پوست، مو و ناخنها کمک میکند و تأثیر مثبتی بر عملکرد عصبی دارد. در این مقاله به بررسی مزایا، منابع غذایی و علائم کمبود ویتامین ب7 خواهیم پرداخت تا اطلاعات مفیدی در مورد این ویتامین مهم و نقش آن در سلامتی ارائه دهیم.
ویتامین ب7 چیست و چه فوایدی دارد
ویتامین ب7 یا بیوتین، یک ویتامین محلول در آب است که بهطور طبیعی در برخی غذاها و بعضی مکملها یافت میشود. بیوتین نقش حیاتی در عملکرد آنزیمهایی دارد که به شکستن چربیها، کربوهیدارتها و پروتئینهای غذا کمک میکنند. بیوتین بهعنوان تقویتکننده رشد سلولی، محرک رشد فولیکولهای مو و تقویتکننده کراتین ناخنها شناخته شده است و در محصولات بهداشتی پوست، مو و ناخن بهکار برده میشود. علاوه بر موارد فوق، ویتامین ب7 روی عملکرد سلولهای عصبی تأثیر مثبتی دارد. ویتامین ب7 در کنار سایر ویتامینهای گروه B، در تقویت حافظه، ممانعت از افت توانایی شناختی و کاهش احتمال ابتلا به بیماریهایی مثل آلزایمر، نقش دارد.
علائم و عوارض کمبود ویتامین ب7 چیست
کمبود ویتامین ب7 نادر است؛ بهخصوص در افرادی که رژیم غذایی متنوعی دارند. مصرف الکل کمبود ویتامین ب7 را افزایش میدهد. همچنین در زنان باردار، شیرده یا کسانی که رژیمهای غذایی خاصی دارند مثل گیاهخواران، به سبب افزایش نیاز یا کاهش دریافت منابع این ویتامین، گاهی علائم کمبود ویتامین ب7 مشاهده میشود. علائم کمبود ویتامین ب 7 میتواند شامل نازکشدن مو، پوستهپوسته شدن اطراف چشمها، بینی و دهان، ناخنهای شکننده، خشکی چشم و از دست دادن اشتها باشد. بهعلاوه کسانی که تخممرغ خام استفاده میکنند نیز در معرض خطر کمبود هستند؛ بهسبب مادهای در تخممرغ که با این ویتامین واکنش میدهد.
دریافت روزانه 35 میکروگرم از این ویتامین برای تامین نیاز های بدن کافی است. مکملهای حاوی ویتامین ب7 اغلب در شرایط درمان ریزش مو و تقویت سلامت پوست، مو و ناخنها تجویز می شود؛ اما باید پیش از تجویز این مکمل، مقدار ویتامین ب7 خون سنجیده شود؛ زیرا تاثیر این مکمل برای کسانی که کمبود ویتامین ب7 داشتهاند مشهود بوده، نه افرادی که سطح نرمال آن را داشتند. همچنین مصرف مکمل آن میتواند موجب خطای نتایج آزمایشگاهی در مقدار هورمونهای تیروئید و ویتامین D شود.
ویتامین ب7 در چه غذاهایی یافت میشود
ویتامین ب7 معمولاً در مواد غذایی مختلفی مثل گردو، بادامزمینی، غلات صبحانه، شیر، زردۀ تخممرغ، قارچ، گلکلم، موز، رزبری، پنیر، دانه سویا، نخودسبز یافت میشود. جگر، تخممرغ، سالمون، آووکادو، سیبزمینی شیرین، دانهها و مغزدانهها منابع غنی ویتامین ب7 به شمار میآیند.
مصرف بیش از حد ویتامین ب7 چه علائمی دارد
تا به حال مسمومیتی به علت مصرف بیش از حد ویتامین ب7 گزارش نشده است؛ چون این ویتامین محلول در آب است و مقادیر مازاد آن از ادرار دفع میشود. البته کسانی که مکمل این ویتامین را بهصورت خودسرانه و برای دوره طولانی استفاده میکنند، باید نگران علائمی مثل استفراغ و اسهال باشند.
ویتامین ب7 با چه داروهایی تداخل دارد
برخی داروها میتوانند با ویتامین ب7 تداخل ایجاد کنند و سبب کمبود آن شوند؛ مثلاً بعضی از آنتیبیوتیکها (آزیترومایسین، سیپروفلوکساسین، کلاریترومایسین، اریترومایسین و روکسیترومایسین) و داروهای صرع. اگرچه، بیوتین با 77 دارو هم تداخل ضعیفی دارد، پس بهتر است در صورت مصرف مکمل، به پزشک خود اطلاع دهید یا در صورت بروز علائم کمبود ویتامین ب7، حین مصرف این داروها، با توصیه پزشک، از مکمل ویتامین ب7 بهصورت مقطعی کمک بگیرید.
جمعبندی ویتامین ب7: اهمیت، منابع و نیازها
در نهایت، ویتامین ب7 یا بیوتین یک ماده مغذی ضروری است که نقش مهمی در متابولیسم و سلامت عمومی بدن ایفا میکند. این ویتامین به تقویت مو، پوست و ناخنها کمک میکند و تأثیرات مثبتی بر عملکرد سیستم عصبی دارد. با وجود اینکه کمبود بیوتین نادر است، آگاهی از منابع غذایی آن، مانند تخممرغ، آجیل و سبزیجات، میتواند به حفظ سطوح مناسب این ویتامین در بدن کمک کند. همچنین، مصرف خودسرانه مکملهای بیوتین باید با احتیاط انجام شده و بهتر است همیشه با پزشک مشورت شود.
منابع
دیدگاهها
(0)