لیموشیرین یکی از مرکبات است. این میوه طعمی شیرین دارد و حاوی اسیدسیتریک است. لیموشیرین از خانواده گیاهان گلدار Rutaceae است و نام علمی آن Citrus limetta است. لیموشیرین حاوی ریزمغذیهایی است که برای تقویت سلامت قلب و عروق مؤثرند و از تشکیل سنگ کلیه و ابتلا به کمخونی پیشگیری میکنند. این میوه سرشار از ویتامین C، فیبر و ترکیبات مختلف گیاهی مفید است و این ترکیبات فواید دیگری را به همراه دارند. در این مقاله از وبسایت حستازگی به بررسی ارزش غذایی لیموشیرین، خواص آن، مواد مغذی موجود در لیموشیرین، خواص لیموشیرین در درمان بیماریها و معرفی چند اسموتی حاوی لیموشیرین به همراه تهیه آنها میپردازیم.
یک عدد لیموشیرین حاوی ترکیبات زیر است:
Water | ۵۷٫۸ | g |
Energy | ۱۸٫۸ | kcal |
Protein | ۰٫۷۱۵ | g |
Total lipid (fat) | ۰٫۱۹۵ | g |
Carbohydrate, by difference | ۶٫۰۶ | g |
Fiber, total dietary | ۱٫۸۲ | g |
Total Sugars | ۱٫۶۲ | g |
Calcium, Ca | ۱۶٫۹ | mg |
Iron, Fe | ۰٫۳۹ | mg |
Magnesium, Mg | ۵٫۲ | mg |
Phosphorus, P | ۱۰٫۴ | mg |
Potassium, K | ۸۹٫۷ | mg |
Sodium, Na | ۱٫۳ | mg |
Zinc, Zn | ۰٫۰۳۹ | mg |
Copper, Cu | ۰٫۰۲۴ | mg |
Selenium, Se | ۰٫۲۶ | µg |
Vitamin C, total ascorbic acid | ۳۴٫۴ | mg |
Thiamin | ۰٫۰۲۶ | mg |
Riboflavin | ۰٫۰۱۳ | mg |
Niacin | ۰٫۰۶۵ | mg |
Vitamin B-۶ | ۰٫۰۵۲ | mg |
Folate, total | ۷٫۱۵ | µg |
Folate, food | ۷٫۱۵ | µg |
Folate, DFE | ۷٫۱۵ | µg |
Choline, total | ۳٫۳۲ | mg |
Vitamin A, RAE | ۰٫۶۵ | µg |
Carotene, beta | ۱٫۹۵ | µg |
Carotene, alpha | ۰٫۶۵ | µg |
Cryptoxanthin, beta | ۱۳ | µg |
Lutein + zeaxanthin | ۷٫۱۵ | µg |
Vitamin E (alpha-tocopherol) | ۰٫۰۹۸ | mg |
Fatty acids, total saturated | ۰٫۰۲۵ | g |
SFA ۱۴: ۰ | ۰٫۰۰۱ | g |
SFA ۱۶: ۰ | ۰٫۰۲۳ | g |
SFA ۱۸: ۰ | ۰٫۰۰۱ | g |
Fatty acids, total monounsaturated | ۰٫۰۰۷ | g |
MUFA ۱۶: ۱ | ۰٫۰۰۱ | g |
MUFA ۱۸: ۱ | ۰٫۰۰۷ | g |
Fatty acids, total polyunsaturated | ۰٫۰۵۸ | g |
PUFA ۱۸: ۲ | ۰٫۰۴۱ | g |
PUFA ۱۸: ۳ | ۰٫۰۱۷ | g |
لیموشیرین دارای خواص زیادی است که در اینجا به برخی از آنها اشاره میکنیم:
لیموشیرین سرشار از ویتامین C است. یک عدد لیموشیرین حدود ۳۱ میلیگرم ویتامین C دارد که ۵۱ درصد از مقدار توصیهشده مصرف روزانه را شامل میشود. تحقیقات نشان میدهند که خوردن میوهها و سبزیهای غنی از ویتامین C خطر بیماری قلبی و سکته را کاهش میدهد. بااینحال، تنها ویتامین C نیست که برای سلامت قلب مفید است. فیبر و ترکیبات گیاهی موجود در لیموشیرین هم میتوانند برخی از عوامل خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش دهند. بهعنوانمثال، بهتازگی تحقیقی نشان داده است که مصرف روزانه ۲۴ گرم عصاره فیبر مرکبات بهمدت یک ماه باعث کاهش سطح کلسترول خون میشود. ترکیبات گیاهی موجود در لیموشیرین یعنی هسپریدین و دیوسمین نیز برای کاهش کلسترول مفیدند.
مرکبات و همچنین لیموشیرین اغلب بهعنوان مواد غذایی مؤثر در کاهش وزن شناخته میشوند و چند تئوری در مورد علت این اثر آنها وجود دارد. یک نظریه رایج این است که پکتین، فیبر محلول موجود در مرکبات، در معده منبسط میشود و کمک میکند برای مدت طولانیتری احساس سیری داشته باشید. ازآنجاییکه آبلیمو فاقد پکتین است، نوشیدن آن این اثر را ندارد. نظریه دیگر آن است که نوشیدن آب گرم با آب مرکبات به کاهش وزن کمک میکند. درواقع، نوشیدن آب بهطور موقت متابولیسم را افزایش میدهد؛ بنابراین ممکن است اثر کمک به کاهش وزن بهدلیل خود آب باشد نه لیمو.
تئوری دیگر آن است که ترکیبات گیاهی موجود در لیمو ممکن است به کاهش وزن کمک کنند. تحقیقات نشان میدهند که ترکیبات گیاهی موجود در عصاره لیمو ممکن است به روشهای مختلفی به جلوگیری از اضافهوزن یا کاهش روند افزایش وزن کمک کنند. در یک بررسی، به موشهایی که رژیم غذایی چاقکننده داشتند، پلیفنلهای استخراجشده از پوست لیمو داده شد و مشاهده شد افزایش وزن و چربی بدن آنها نسبت به سایر موشها کمتر است. بااینحال، هیچ تحقیقی اثرات کاهش وزن ترکیبات لیموشیرین را در انسان تائید نمیکند.
سنگ کلیه توده کوچکی است که بهدلیل تبلور مواد زائد و تجمع آنها در کلیهها، تشکیل میشود. اسیدسیتریک ممکن است با افزایش حجم ادرار و افزایش pH ادرار، به جلوگیری از سنگ کلیه کمک کرده و محیطی نامناسبی برای تشکیل سنگ کلیه ایجاد کند. مصرف تنها نصف فنجان آب لیموشیرین در روز ممکن است اسیدسیتریک کافی برای جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه در افرادی را که قبلاً سنگ کلیه داشتهاند، فراهم کند.
کمخونیِ فقر آهن بسیار شایع است و زمانی اتفاق میافتد که از غذاهایی که میخورید آهن کافی دریافت نکنید. لیموشیرین حاوی مقداری آهن است. روده آهن حاصل از گوشت، مرغ و ماهی (معروف به آهن هِم) را بهراحتی جذب میکند، اما آهن حاصل از منابع گیاهی (آهن غیرهم) بهراحتی جذب نمیشود. بااینحال جذب آهن را میتوان با مصرف ویتامین C و اسیدسیتریک افزایش داد. ازآنجاییکه لیموشیرین حاوی ویتامین C و اسیدسیتریک است، ممکن است با افزایش جذب آهن از رژیم غذایی در پیشگیری از کمخونی مؤثر باشد.
پیروی از یک رژیم غذایی سالم و سرشار از میوهها و سبزیها ممکن است به پیشگیری از ابتلا به برخی از انواع سرطان کمک کند. برخی تحقیقات نشان دادهاند، خطر ابتلا به سرطان در افرادی که بیشترین مرکبات را مصرف میکنند، کاهش مییابد. در تحقیقات آزمایشگاهی انجامشده، بسیاری از ترکیبات لیمو سلولهای سرطانی را از بین بردهاند. برخی محققان گمان میکنند که ترکیبات گیاهی موجود در مرکبات ازجمله لیموشیرین، مانند لیمونن و نارینژنین، میتوانند اثرات ضد سرطانی داشته باشند، اما این فرضیه نیاز به بررسی بیشتر دارد.
تحقیقات انجامشده بر روی حیوانات نشان میدهد که D-limonene که در روغن لیمو یافت میشود، دارای خواص ضد سرطانی است. در تحقیق دیگری از خمیر نارنگی استفاده شد که حاوی ترکیبات گیاهی بتا کریپتوکسانتین و هسپریدین بود که در لیموشیرین نیز یافت میشود. این تحقیق نشان داد که این ترکیبات از ایجاد تومورهای بدخیم در زبان، ریه و کولون جوندگان جلوگیری میکند. بااینحال، باید توجه داشت که گروه تحقیقاتی از دوز بسیار بالای مواد شیمیایی و بسیار بیشتر از آنچه با خوردن لیمو یا پرتقال به بدن میرسد، استفاده کردند.
لیموشیرین از حدود ۱۰ درصد کربوهیدرات تشکیل شده است که بیشتر به شکل فیبر محلول و قندهای ساده است. فیبر اصلی موجود در لیموشیرین پکتین است که فواید زیادی برای سلامتی دارد. فیبر محلول میتواند سلامت روده را بهبود بخشد و سرعت هضم قند و نشاسته را کاهش دهد. این اثرات ممکن است منجر به کاهش سطح قند خون شود. بااینحال، برای برخورداری از مزایای فیبر موجود در لیموشیرین، باید تفاله آن را بخورید. افرادی که آب لیموشیرین بدون پالپ مینوشند، از مزایای فیبر این میوه برخوردار نمیشوند.
لیمو حاوی چربی و پروتئین بسیار کمی است و عمدتاً از کربوهیدرات (۱۰٪) و آب (۸۸-۸۹٪) تشکیل شده است. ترکیبات موجود در لیموشیرین عبارتاند از:
کربوهیدراتهای موجود در لیمو عمدتاً از فیبرها و قندهای ساده مانند گلوکز، فروکتوز و ساکارز هستند.
فیبر اصلی لیموشیرین پکتین است. فیبرهای محلول مانند پکتین میتوانند سطح قند خون را کاهش دهند. فیبرهای غذایی بخش مهمی از یک رژیم غذایی سالم هستند و با فواید زیادی برای سلامتی مرتبط هستند.
لیمو حاوی چندین ویتامین و ماده معدنی است که عبارتاند از:
ویتامین C: یک آنتیاکسیدانها که برای عملکرد سیستم ایمنی و سلامت پوست اهمیت دارد.
پتاسیم: رژیم غذایی سرشار از پتاسیم میتواند سطح فشارخون را کاهش داده و اثرات مثبتی بر سلامت قلب داشته باشد.
ویتامین B۶: این ویتامین در تبدیل غذا به انرژی نقش دارد.
ترکیبات گیاهی موجود در لیموشیرین عبارتاند از:
اسیدسیتریک: فراوانترین اسید آلی موجود در لیموشیرین است که ممکن است به جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه کمک کند.
هسپریدین: این آنتیاکسیدان ممکن است رگهای خونی را تقویت کند و از تصلب شرایین یا تجمع رسوبات چربی (پلاک) در داخل شریانها جلوگیری کند.
دیوسمین: دیوسمین آنتیاکسیدان مورداستفاده در برخی از داروهای مؤثر بر سیستم گردش خون است که توان عضلانی را بهبود میبخشد و التهاب مزمن در رگهای خونی را کاهش میدهد.
اریوسیترین: این آنتیاکسیدان در پوست و آب لیموشیرین یافت میشود.
دی لیمونن: دی لیمونن که عمدتاً در پوست لیموشیرین یافت میشود، میتواند سوزش سر دل و رفلاکس معده را تسکین دهد.
علاوه بر خواص ذکر شده، لیموشیرین در پیشگیری از ابتلا به بعضی از بیماریها ازجمله سرطان، سنگ کلیه و بیماریهای قلبیعروقی موثر است. تحقیقات انجامشده اثر مفید مصرف لیموشیرین بر کاهش فشارخون و کاهش خطر ابتلا به دیابت را نشان دادهاند. تحقیقات انجامشده نشان دادهاند که فلاونوئیدهای موجود در لیموشیرین به کاهش فشارخون کمک میکند. علاوه بر این ترکیب طبیعی هسپریدین موجود در لیموشیرین ممکن است سطح قند خون را کاهش دهد و خطر ابتلا به دیابت را پایین آورد. اسیدسیتریک موجود در لیموشیرین نیز تبدیل نشاسته به قند را کند میکند و به کاهش روند افزایش قند خون و کنترل وزن کمک میکند.
مواد لازم:
طرز تهیه:
ابتدا آبلیمو شیرین را گرفته و سپس سیب و زنجبیل را در آبمیوه گیری ریخته و آب آن را بگیرید و در پایان ترکیب همه مواد را به لیوانی از یخ اضافه کنید.
مواد لازم:
طرز تهیه:
ابتدا نارنگیها را پوستگیری کنید و سپس آنها را با شکر و گلاب ترکیب کنید، سپس آبلیمو شیرین را به آن اضافه کنید.
لیموشیرین میوهای غنی از ویتامین C است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و از ابتلا به برخی بیماریها پیشگیری میکند. این میوه دارای آنتیاکسیدانهای قوی است که در مقابل آسیب رادیکالهای آزاد از بدن محافظت میکنند. همچنین، لیموشیرین حاوی فلاوانوئیدها است که خواص ضدالتهابی دارند و به سلامت قلب و عروق کمک میکنند. این میوه ممکن است به کاهش استرس و افزایش سطح انرژی نیز کمک کند.
منابع
دیدگاهها
(0)