هر آن چیز که باید در مورد خرمالو بدانید

هر آن چیز که باید در مورد خرمالو بدانید

زمان مطالعه 8 دقیقه

مردم سال‌هاست درخت خرمالو را که اصالتاً چینی است، به‌دلیل میوه‌های خوشمزه و چوب زیبایش پرورش می‌دهند. خرمالو میوه‌ای است که در اواخر پاییز یا اوایل زمستان چیده می‌شود. بسته به گونه‌اش، می‌تواند به رنگ زرد، نارنجی روشن یا نارنجی تیره متمایل به قرمز متغیر باشد. برخی از خرمالوها کروی هستند و برخی دیگر به شکل بلوط یا کدوتنبل‌اند. اندازه آن‌ها نیز می‌تواند متغیر باشد. در این مقاله از وب‌سایت حس‌تازگی به بررسی فواید مصرف خرمالو برای بدن، ارزش غذایی این میوه، مواد مغذی موجود در خرمالو و عوارض مصرف زیاد آن می‌پردازیم.

فواید خرمالو

فواید خرمالو برای بدن

خرمالو را می‌توانید به‌صورت تازه، خشک یا پخته مصرف کنید. خرمالو در سراسر جهان در ژله، نوشیدنی، شیرینی و پودینگ هم استفاده می‌شود. این میوه نه‌تنها خوشمزه است، بلکه سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها و مواد مغذی مهم است. در اینجا به چندین مورد از فواید خرمالو اشاره می‌شود. (البته حواستان باشد که در مصرف این میوه زیاده‌روی نکنید)

  • محتوای بالای مواد مغذی

به‌غیراز ویتامین‌ها و مواد معدنی، خرمالو حاوی طیف گسترده‌ای از ترکیبات گیاهی ازجمله تانن­ها، فلاونوئیدها و کاروتنوئیدهاست که می‌توانند در حفظ سلامتی مؤثر باشند. رژیم‌های غذایی سرشار از فلاونوئیدها که آنتی‌اکسیدان‌هایی قوی محسوب می‌شوند و در غلظت‌های بالا در پوست و بافت خرمالو یافت می‌شوند، با ابتلای کمتر به بیماری‌های قلبی، زوال ذهنی مرتبط با افزایش سن و سرطان ریه مرتبط هستند.

  • منبع غنی آنتی‌اکسیدان‌ها

خرمالو حاوی ترکیبات گیاهی مفیدی است که خواص آنتی‌اکسیدانی دارند. آنتی‌اکسیدان‌ها از آسیب سلولی که توسط رادیکال‌های آزاد ایجاد می‌شود، جلوگیری کرده یا روند آن را کند می‌کنند. استرس اکسیداتیو که درنتیجه عملکرد رادیکال‌های آزاد ایجاد می‌شود با ابتلا به برخی از بیماری‌های مزمن ازجمله بیماری قلبی، دیابت، سرطان و بیماری‌های عصبی مانند آلزایمر مرتبط است. مصرف غذاهای غنی از آنتی‌اکسیدان مانند خرمالو می‌تواند به مقابله بدن با استرس اکسیداتیو کمک کند و ممکن است خطر ابتلا به این بیماری‌های مزمن را کاهش دهد.

خرمالو همچنین سرشار از آنتی‌اکسیدان‌های کاروتنوئیدی مانند بتاکاروتن است. بتاکاروتن رنگ‌دانه‌ای است که در بسیاری از میوه‌ها و سبزی‌ها با رنگ روشن یافت می‌شود. بر اساس تحقیقی که در سال 2016 انجام شد، این نتیجه به دست آمد که رژیم‌های غذایی سرشار از بتاکاروتن با کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، سرطان ریه، سرطان روده بزرگ و بیماری‌های متابولیک مرتبط هستند. علاوه بر این، تحقیقی در سال 2015 که روی بیش از 37000 نفر انجام شد، نشان داد در افرادی که رژیم غذایی حاوی مقدار بالای بتاکاروتن دارند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 به میزان قابل‌توجهی کاهش می‌یابد.

  • محافظ قلب

بیماری قلبی علت اصلی مرگ‌ومیر در سراسر جهان است و زندگی میلیون‌ها نفر را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. با کاهش عوامل خطر بیماری‌های قلبی، مانند رژیم غذایی ناسالم، پیشگیری از ابتلا به انواع زیادی از بیماری‌های قلبی امکان‌پذیر است. ترکیب مواد مغذی موجود در خرمالو این میوه را به انتخابی مطلوب برای تقویت سلامت قلب تبدیل می‌کند. خرمالو حاوی آنتی‌اکسیدان‌های فلاونوئیدی ازجمله کورستین و کامفرول است. در چندین تحقیق مصرف رژیم غذایی سرشار از فلاونوئید با کاهش خطر بیماری قلبی مرتبط بوده است.

محتوای غنی فلاونوئید موجود در خرمالو می‌تواند با کاهش فشارخون، کاهش کلسترول بد (LDL) و کاهش التهاب جهت تضمین سلامت قلب مفید باشد.

همچنین مصرف میوه نارس خرمالو ممکن است سطح چربی خون را کاهش دهد که خود عاملی برای حفظ سلامت قلب است. علاوه بر این، تانن‌هایی که در اثر خوردن خرمالوی نارس در دهان تلخی ایجاد می‌کنند، ممکن است فشارخون را کاهش دهند. تحقیقی که در سال 2012 روی موش‌ها انجام شد نشان داد که اسیدتانیک و اسید­گالیک که هر دو در خرمالو یافت می‌شوند، در کاهش فشارخون بالا مؤثر هستند.

  • مؤثر بر کاهش التهاب

شرایطی مانند بیماری قلبی، آرتریت، دیابت، سرطان و چاقی همگی با التهاب مزمن مرتبط هستند. انتخاب غذاهایی که دارای ترکیبات ضدالتهابی زیادی هستند می‌تواند به کاهش التهاب و کاهش خطر ابتلا به این بیماری‌ها کمک کند. خرمالو با محتوای ویتامین C خود به محافظت از سلول‌ها در برابر آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد کمک کرده و از ایجاد التهاب در بدن جلوگیری می‌کند. خرمالو همچنین حاوی کاروتنوئیدها، فلاونوئیدها و ویتامین E است که همگی آنتی‌اکسیدان‌های قوی هستند و با التهاب در بدن مبارزه می‌کنند.

  • سرشار از فیبر

کلسترول بالا می‌تواند خطر بیماری قلبی، سکته مغزی و حمله قلبی را افزایش دهد. غذاهای سرشار از فیبر محلول مانند خرمالو می‌توانند با کمک به بدن برای رهاشدن از شر مقادیر اضافی کلسترول، به کاهش سطح کلسترول بد یا LDL کمک کنند. فیبر همچنین می‌تواند به کاهش قند خون یاری رساند. در واقع غذاهای غنی از فیبر محلول مانند خرمالو، باعث کاهش سرعت هضم کربوهیدرات‌ها و جذب قند می‌شوند و به جلوگیری از افزایش قند خون کمک می‌کنند. در تحقیقی که در سال 2016 روی 117 فرد مبتلا به دیابت انجام شد مشاهده شد که افزایش مصرف فیبر غذایی منجر به بهبود سطح قند خون می‌شود. مصرف عصاره برگ خرمالو نیز ممکن است قند خون را کاهش دهد.

به‌علاوه فیبر غذایی برای تنظیم حرکات روده اهمیت دارد و فیبر موجود در خرمالو به سوخت‌رسانی به باکتری‌های «خوب» روده کمک می‌کند و می‌تواند تأثیر مثبتی بر گوارش و سلامت عمومی بگذارد. از سوی دیگر محتوای بالای فیبر این میوه آن را به غذایی مناسب برای کاهش وزن تبدیل کرده است.

  • مؤثر برای سلامت چشم

خرمالو حاوی مقدار زیادی ویتامین A و آنتی‌اکسیدان‌هایی است که برای سلامت چشم بسیار حیاتی هستند. در واقع، یک خرمالو 15 درصد از مقدار توصیه‌شده روزانه ویتامین A را تأمین می‌کند. ویتامین A برای عملکرد غشاهای ملتحمه و قرنیه چشم ضروری است. همچنین این ویتامین جزء ضروری رودوپسین، پروتئین لازم برای بینایی، است.

خرمالو همچنین حاوی لوتئین و زآگزانتین است که آنتی‌اکسیدان‌های کاروتنوئیدی هستند و بینایی چشم را تقویت می‌کنند. این مواد در سطح بالایی در شبکیه، لایه‌ای از بافت حساس به نور در پشت چشم، یافت می‌شوند. رژیم‌های غذایی غنی از لوتئین و زآگزانتین ممکن است خطر ابتلا به برخی بیماری‌های چشمی را ازجمله دژنراسیون ماکولا (تخریب لکه زرد شبکیه) که مرتبط با سن است، کاهش دهند. این بیماری شبکیه چشم را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد و می‌تواند باعث کاهش بینایی شود. در واقع، تحقیقی که در سال 2015 با شرکت بیش از 100000 نفر انجام شد نشان داد افرادی که بیشترین مقدار لوتئین و زآگزانتین را مصرف می‌کنند، نسبت به افرادی که کمترین مقدار این آنتی‌اکسیدان‌ها را مصرف می‌کنند، 40 درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولای وابسته به سن هستند.

ارزش غذایی خرمالو

ارزش غذایی خرمالو چیست

خرمالو منبع خوبی از ویتامین‌های A و C و همچنین منگنز است. همچنین این میوه آنتی‌اکسیدان‌های دیگری نیز دارد که به کاهش خطر بسیاری از بیماری‌ها ازجمله سرطان و سکته کمک می‌کنند. یک عدد خرمالو تقریباً حاوی درشت‌مغذی‌ها، کالری و فیبر در مقادیر مندرج در زیر است:

  • کالری: 118
  • پروتئین: 1 گرم
  • چربی: 0 گرم
  • کربوهیدرات: 31 گرم
  • فیبر: 6 گرم
  • شکر: 21 گرم

مواد مغذی خرمالو

مواد مغذی موجود در خرمالو

یک خرمالو ۱۶۸ گرمی حاوی ریزمغذی‌های زیر است:

  • ویتامین A: 15 درصد از مقدار توصیه‌شده روزانه
  • ویتامین: C 14 درصد از مقدار توصیه‌شده روزانه
  • ویتامین E: 8 درصد از مقدار توصیه‌شده روزانه
  • ویتامین K: 4 درصد از مقدار توصیه‌شده روزانه
  • ویتامین B6 (پیریدوکسین): 10 درصد از مقدار توصیه‌شده روزانه
  • پتاسیم: 6 درصد از مقدار توصیه‌شده روزانه
  • مس: 21 درصد از مقدار توصیه‌شده روزانه
  • منگنز: 26 درصد از مقدار توصیه‌شده روزانه

خرمالو همچنین منبع خوبی از تیامین (B1)، ریبوفلاوین (B2)، فولات، منیزیم و فسفر است. به‌غیراز ویتامین‌ها و مواد معدنی، خرمالو حاوی طیف گسترده‌ای از ترکیبات گیاهی مفید ازجمله تانن­ها، فلاونوئیدها و کاروتنوئیدها است که می‌توانند تأثیر مثبتی برای سلامتی داشته باشند.

عوارض خرمالو

عوارض مصرف خرمالو چیست

مصرف خوراکی خرمالو احتمالاً بی‌خطر است و در تحقیقات بالینی مصرف این میوه در حد اعتدال بدون عوارض جانبی بوده است. این میوه ممکن است در برخی افراد واکنش‌های آلرژیک ایجاد کند، اما این حالت غیرمعمول است؛ اما مصرف زیاد خرمالو یا مصرف آن به همراه بعضی داروها ممکن است عوارضی داشته باشد که در ادامه به آن‌ها اشاره‌شده است:

  • انسداد روده

مراقب باشید، خوردن خرمالو به مقدار بسیار زیاد ممکن است باعث انسداد روده شود. سن بالا، دندان‌های ضعیف، گاسترکتومی (عمل جراحی برداشت معده) قبلی، ابتلا به دیابت و کم‌کاری تیروئید می‌تواند خطر مشکلات گوارشی یا انسداد روده را افزایش دهد.

  • اختلالات خونریزی

مصرف خرمالو ممکن است سرعت لخته‌شدن خون را کاهش دهد. این وضعیت ممکن است خطر کبودی و خونریزی را در افراد مبتلا به اختلال انعقادی خون افزایش دهد. مصرف خرمالو همراه با داروهایی که لخته‌شدن خون را کند می‌کنند نیز ممکن است احتمال کبودی و خونریزی را افزایش دهد. برخی از داروهایی که انعقاد خون را کند می‌کنند عبارت‌اند از آسپرین، کلوپیدوگرل (پلاویکس)، دالتپارین (فراگمین)، انوکساپارین (لوونوکس)، هپارین، ایندومتاسین (ایندوسین)، تیکلوپیدین (تیکلید)، وارفارین (کومادین) و... .

  • فشارخون پایین

خرمالو ممکن است فشارخون را کاهش دهد؛ بنابراین ممکن است فشارخون پایین را بدتر کرده یا در درمان فشارخون بالا تداخل ایجاد کند. مصرف خرمالو همراه با داروهای فشارخون ممکن است باعث کاهش بیش‌ازحد فشارخون شود. برخی از داروهای فشارخون بالا عبارت‌اند از کاپتوپریل (کاپوتن)، انالاپریل (Vasotec)، لوزارتان (کوزار)، والزارتان (دیووان)، دیلتیازم (کاردیزم)، آملودیپین (Norvasc)، هیدروکلروتیازید (HydroDiuril)، فوروزماید (Lasix) و بسیاری دیگر.

  • جراحی

ازآنجاکه خرمالو فشارخون و سرعت لخته‌شدن خون را کاهش می‌دهد ممکن است باعث مشکل در کنترل فشارخون شود یا احتمال خونریزی بیش‌ازحد در طول جراحی و بعد از آن را افزایش دهد؛ بنابراین حداقل 2 هفته قبل از جراحی باید از مصرف خرمالو اجتناب کرد.

جمع‌بندی: خرمالو از فواید تا عوارض

خرمالو میوه‌ای شیرین و پر از ویتامین‌ها، مواد معدنی، فیبر و ترکیبات گیاهی مفید است و می‌تواند در حفظ سلامت قلب مؤثر باشد، کلسترول بد و فشارخون را کاهش دهد، باعث کاهش التهاب شود، سلامت چشم‌ها و بینایی را تقویت کند و باتوجه‌به محتوای فیبر بالا به عملکرد سیستم گوارشی، تنظیم قند خون و کاهش وزن کمک کند. بااین‌حال مصرف زیاد خرمالو می‌تواند باعث انسداد روده شود یا در انعقاد خون و کنترل فشارخون اختلال ایجاد کند؛ بنابراین باید توجه داشت که مصرف هم‌زمان خرمالو به‌همراه داروهای کاهنده فشارخون یا داروهای ضدانعقاد خون توصیه نمی‌شود.

منابع

دیدگاه‌ها

(0)