کدوحلوایی نوعی سبزی زمستانه از خانواده Cucurbitaceae و بومی آمریکای شمالی است که در جشن شکرگزاری و هالووین استفاده میشود. در ایالات متحده، کدوحلوایی معمولاً به رنگ نارنجی است، اما در مناطق دیگر، مانند استرالیا، کدوحلوایی ممکن است به هر رنگی باشد. اگرچه کدوحلوایی معمولاً یک سبزی محسوب میشود، ازنظر علمی یک میوه است، زیرا حاوی دانه است؛ اما ازنظر تغذیهای بیشتر شبیه سبزیها است تا میوهها. هندوانه، خیار و کدو از خویشاوندان کدوحلوایی هستند. مصرف کدوحلوایی فواید زیادی برای سلامتی دارد؛ زیرا حاوی پروتئین، کربوهیدرات، ویتامین و مواد معدنی است. در این مقاله از وبسایت حستازگی به شناخت ارزش غذایی کدوحلوایی، فواید و عوارض مصرف آن و معرفی چند نوع غذای حاوی کدوحلوایی میپردازیم.
ارزش غذایی کدوحلوایی
یک فنجان کدوحلوایی پخته (245 گرم) حاوی ترکیبات زیر است:
- کالری: 49
- چربی: 0.2 گرم
- پروتئین: 2 گرم
- کربوهیدرات: 12 گرم
- فیبر: 3 گرم
- ویتامین A: 245 درصد از مصرف روزانه مرجع (RDI)
- ویتامین C: 19 درصد از RDI
- پتاسیم: 16 درصد از RDI
- مس: 11 درصد از RDI
- منگنز: 11 درصد از RDI
- ویتامین B2: 11 درصد از RDI
- ویتامین E: 10 درصد از RDI
- آهن: 8 درصد از RDI
- مقدار کمی منیزیم، فسفر، روی، فولات و چندین نوع دیگر از ویتامین B.
اگرچه کدوحلوایی سرشار از ویتامینها و مواد معدنی است، کالری نسبتاً کمی دارد؛ زیرا 94 درصد از آن را آب تشکیل داده است. علاوه بر این کدوحلوایی سرشار از بتاکاروتن است؛ بتاکاروتن یک کاروتنوئید و پیشساز ویتامین A است و در بدن تبدیل به ویتامین A میشود.
فواید کدوحلوایی
مصرف کدوحلوایی فواید زیادی برای سلامتی دارد، ازجمله:
- ممکن است در حفظ سلامت پوست مؤثر باشد
کدوحلوایی غنی از ریزمغذیهای مفید برای سلامت پوست و مرطوب نگهداشتن آن، ازجمله مواد معدنی، فیبر، ویتامین C، کاروتنوئیدها و چربیهای ضروری است. بتاکاروتن موجود در کدوحلوایی التهاب را کاهش میدهد، همچنین ممکن است به پیشگیری از ابتلا به سرطان پوست ناشی از قرارگرفتن در معرض نور خورشید کمک کند. تحقیقات نشان دادهاند که کاروتنوئیدهایی مانند بتاکاروتن میتوانند بهعنوان یک ضدآفتاب طبیعی عمل کنند. درواقع کاروتنوئیدها پس از مصرف، به اندامهای مختلف ازجمله پوست منتقل میشوند و به محافظت از سلولهای پوست در برابر آسیبهای ناشی از اشعههای مضر UV کمک میکنند. علاوه بر این، آلفاکاروتن موجود در کدوحلوایی ممکن است به کندکردن روند پیری کمک کند.
علاوه بر این تحقیقات نشان دادهاند که مصرف خوراکی عصاره کدوحلوایی یا استفاده از آن بر روی پوست بههمراه سایر روشهای درمانی، ممکن است درماتیت تماسی (یک اختلال التهابی پوست مرتبط با افسردگی) را درمان کند؛ بااینحال، انجام تحقیقات بیشتری برای اثبات اثر کدوحلوایی در درمان این اختلال ضروری است. از سوی دیگر روغن کدوحلوایی درمانی سنتی برای اگزما و کاهش آسیبهای پوستی است. تحقیقات اخیر نشان میدهند که میتوان روغن کدوحلوایی را همراه با بتامتازون (دارویی استروئیدی برای درمان اختلالات التهابی پوست) برای درمان اگزمای مزمن دست استفاده کرد. ترکیب روغن کدوحلوایی با بتامتازون همچنین میزان بتامتازون موردنیاز و عوارض جانبی این دارو را کاهش میدهد.
کدوحلوایی سرشار از ویتامین C است؛ این ویتامین برای سلامت پوست ضروری است. بدن برای ساخت کلاژن، پروتئینی که پوست را قوی و سالم نگه میدارد، به این ویتامین نیاز دارد. علاوه بر این، کدوحلوایی حاوی لوتئین، زآگزانتین، ویتامین E و بسیاری از آنتیاکسیدانهای دیگر است؛ مشاهده شده است که این مواد دفاع پوست را در برابر اشعه UV تقویت میکنند.
- ممکن است برای کاهش وزن مفید باشد
کدوحلوایی کالری کم و فیبر بالایی دارد و ممکن است به کاهش وزن کمک کند. فیبر میتواند در ایجاد احساس سیری کمککننده باشد، اشتها و مصرف غذا را کاهش دهد، باعث حرکات منظم روده شود، سطح قند خون و کلسترول را پایین آورد و جذب مواد معدنی را در روده بهبود بخشد که همه این موارد ممکن است برای کنترل وزن مفید باشد.
- ممکن است از آسیب اکسیداتیو پیشگیری کند
رنگ نارنجی پررنگ کدوحلوایی رسیده، یعنی سرشار از بتاکاروتن است. بتاکاروتن آنتیاکسیدانی قوی است. آنتیاکسیدانها از بدن در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. رادیکالهای آزاد باعث آسیب سلولی میشوند و با گذشت زمان، این آسیب میتواند منجر به ابتلا به بیماریهایی مانند سرطان و زوال عقل شود. آنتیاکسیدانها رادیکالهای آزاد را خنثی کرده و از آسیبرساندن آنها به سلولها جلوگیری میکنند. اگر سلولهای تومور شروع به تشکیل شدن کنند، بتاکاروتن میتواند مانع رشد آنها شود. بتاکاروتن همچنین بدن را تحریک میکند تا سلولهای کشنده طبیعی آزاد کند که به تومورها حمله کرده و آنها را از بین میبرند.
- باعث حفظ سلامت قلب میشود
کدوحلوایی بهعنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم، برای سلامت قلب توصیه میشود؛ زیرا ممکن است به کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی کمک کند. کدوحلوایی حاوی تعداد زیادی از مواد مغذی محافظ سلامت قلب، مانند ویتامینهای A، B1، B6 و C، مس، فیبر، فولات و منگنز است. همچنین کدوحلوایی کلسیم، پتاسیم و منیزیم دارد که میتوانند به تنظیم ضربان قلب و پایین نگهداشتن فشارخون کمک کنند. بهعنوان مثال، تحقیقات نشان دادهاند افرادی که پتاسیم دریافتی بیشتری دارند، فشارخون پایینتری دارند و خطر سکته مغزی در آنها کاهش مییابد. علاوه بر این کدوحلوایی سرشار از آنتیاکسیدان است که ممکن است از کلسترول بد LDL در برابر اکسیدشدن محافظت کند. هنگامی که ذرات کلسترول LDL اکسید میشوند، میتوانند در امتداد دیواره رگهای خونی جمع شوند و عروق را تنگ کرده و خطر بیماری قلبی را افزایش دهند. مضافاً فیبر موجود در کدوحلوایی نیز میتواند در کاهش فشارخون و کلسترول نقش داشته باشد.
- ممکن است سیستم ایمنی بدن را تقویت کند
کدوحلوایی حاوی مواد مغذی تقویتکننده سیستم ایمنی مانند ویتامینهای A، E و C، اسیدهای چرب امگا 3، روی، سلنیوم، آهن، منیزیم و بتاکاروتن است. تحقیقات نشان میدهد که ویتامین A میتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و به مبارزه با عفونتها کمک کند. در واقع افرادی که کمبود ویتامین A دارند، سیستم ایمنی ضعیفتری نیز دارند. همچنین کدوحلوایی سرشار از ویتامین C است، مشاهده شده است که ویتامین C تولید گلبولهای سفید خون را افزایش میدهد، به سلولهای ایمنی کمک میکند موثرتر عمل کنند و زخمها را سریعتر التیام دهند. بهطور کلی مصرف کدوحلوایی ممکن است به مدیریت بیماریهای مرتبط با سیستم ایمنی بدن کمک کند، تعداد دفعات ابتلا به بیماری را کاهش دهد و در بهبود سریعتر عفونت کمککننده باشد.
- ممکن است باعث بهبود سلامت روده شود
کدوحلوایی ممکن است به طرق مختلف برای معده مفید باشد. پوست کدوحلوایی دارای پلیساکارید است که به رشد باکتریهای خوب معده کمک میکند و رشد باکتریهای مضر را کاهش میدهد. همچنین کدوحلوایی سرشار از روی و ویتامین A است که ممکن است به بهبود عملکرد سد سلولی موجود در روده کمک کنند. اگر سد سلولی موجود در روده بهدرستی کار کند باعث میشود که بدن مواد مغذی را جذب کند و مانع از ورود مواد مضر به خون شود. همچنین فیبر و روی ممکن است به کنترل اختلالات گوارشی کمک کنند. بهعلاوه، کدوحلوایی حاوی کوکوربیتین است. کوکوربیتین اسیدآمینهای است که به حذف کرمها از روده کمک میکند.
- ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را کاهش دهد
کدوحلوایی حاوی آنتیاکسیدانهایی مانند آلفا کاروتن، بتاکاروتن و بتا کریپتوکسانتین است. این آنتیاکسیدانها میتوانند رادیکالهای آزاد را خنثی کرده و از آسیبرساندن به سلولهای بدن پیشگیری کنند. تحقیقات انجامشده در محیط آزمایشگاه و بر روی حیوانات نشان دادهاند که این آنتیاکسیدانها در برابر آسیبهای اشعه خورشید از پوست محافظت میکنند و خطر ابتلا به سرطان، بیماریهای چشمی و سایر بیماریها را کاهش میدهند. بااینحال برای اثبات این اثر، نیاز به انجام تحقیقات بیشتری بر روی انسان وجود دارد.
- ممکن است در پیشگیری از کاهش بینایی مؤثر باشد
کاهش بینایی در اثر افزایش سن بسیار رایج است. خوشبختانه، مصرف مواد مغذی مناسب میتواند خطر ازدستدادن قدرت بینایی را کاهش دهد. کدوحلوایی سرشار از مواد مغذیای است که با افزایش سن بدن مانع کاهش قدرت بینایی میشوند. بهعنوان مثال، تحقیقات نشان میدهند که کمبود ویتامین A یکی از دلایل بسیار شایع نابینایی است. محتوای بتاکاروتن موجود در کدوحلوایی ویتامین A موردنیاز بدن را تأمین میکند. بهتازگی در تجزیهوتحلیل نتایج 22 تحقیق، محققان دریافتند در افرادی که مصرف بتاکاروتن بیشتر است، خطر ابتلا به آبمروارید که یکی از علل شایع نابینایی است، به میزان قابلتوجهی کمتر است. همچنین کدوحلوایی یکی از بهترین منابع لوتئین و زآگزانتین است که دو ترکیب مرتبط با کاهش خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا و آبمروارید مرتبط با سن هستند. مضافاً، کدوحلوایی حاوی مقدار مناسبی از ویتامینهای C و E است که بهعنوان آنتیاکسیدان عمل میکنند و ممکن است از آسیب رادیکالهای آزاد به سلولهای چشم جلوگیری کنند.
- ممکن است خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد
سرطان یک بیماری جدی است که در آن سلولها بهصورت غیرطبیعی رشد میکنند. سلولهای سرطانی رادیکالهای آزاد تولید میکنند. کدوحلوایی سرشار از کاروتنوئیدها است؛ کارتنوئیدها ترکیباتی هستند که میتوانند بهعنوان آنتیاکسیدان عمل کرده و رادیکالهای آزاد را خنثی کنند. این امر ممکن است در برابر ابتلا به برخی از انواع سرطان اثر محافظتکنندگی داشته باشد. بهعنوان مثال، بهتازگی تجزیهوتحلیل نتایج 13 تحقیق نشان داده است که خطر ابتلا به سرطان معده در افرادی که آلفاکاروتن و بتاکاروتن بیشتری مصرف میکنند، به طور قابلتوجهی کاهش مییابد. به طور مشابه، بسیاری از تحقیقات انسانی دیگر نشان دادهاندُ افرادی که کاروتنوئید بیشتری مصرف میکنند، کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان گلو، پانکراس، سینه و سایر سرطانها هستند. بااینحال، محققان مطمئن نیستند که آیا این نتایج بهدلیل مصرف بیشتر کاروتنوئیدهاست یا نتیجه عوامل دیگر از جمله سبک زندگی افرادی است که از رژیمهای غذایی غنی از کاروتنوئیدها پیروی میکنند.
عوارض مصرف کدوحلوایی
عوارض جانبی ناشی از مصرف محصولات تهیهشده از کدوحلوایی نادر است، اما ممکن است شامل ناراحتی معده، اسهال و حالت تهوع باشد. همچنین ممکن است در برخی افراد باعث خارش، بثورات و واکنشهای آلرژیک شود. مصرف کدوحلوایی خام نیز ممکن است خطر مسمومیت غذایی را افزایش دهد و منجر به علائمی مانند اسهال، استفراغ، تب و اسپاسم معده شود. بااینحال، شیوع بیماریهای ناشی از غذا از دانه کدوحلوایی نادر است؛ اما اگرچه مصرف کدوحلوایی معمولاً بیخطر است و فواید چشمگیری برای سلامتی دارد، این ماده غذایی اغلب با مواد قندی و چربی زیاد ترکیب میشود؛ بنابراین هنگام خرید محصولات غذایی تهیهشده از کدوحلوایی، برچسب این محصولات را بررسی کنید تا مطمئن شوید که فراوردهای بدون شکر یا نمک اضافهشده خریداری میکنید. محصولاتی مانند پای کدوحلوایی و رول کدوحلوایی معمولاً سرشار از شکر هستند و انتخاب مناسبی نیستند.
از سوی دیگر اگرچه مصرف تخمه کدوحلوایی نیز معمولاً بیخطر است، مصرف پوسته تخمهها ممکن است در افراد مبتلا به بیماریهای گوارشی علائم ناراحتکنندهای ایجاد کند. علاوه بر این نمک استفادهشده در تهیه تخمه کدوحلوایی برای افراد مبتلا به فشارخون مناسب نیست. مضافاً تخمه کدوحلوایی خام ممکن است حاوی باکتریهای مضری مانند سالمونلا و E. coli باشد و باعث مسمومیت غذایی شود، حتی جوانهزدن و خشککردن تخمهها این پاتوژنها را به طور کامل از بین نمیبرد؛ بنابراین برای پیشگیری از مسمومیت ناشی از مصرف تخمه کدوحلوایی باید تخمهها بهطور کامل حرارت ببینند، در ظروف دربسته نگهداری شده و ظرف 2 تا 3 ماه مصرف شوند.
در نهایت باید گفت، داروی لیتیوم با کدوحلوایی تداخل دارد، بدین ترتیب که مصرف کدوحلوایی ممکن است سرعت دفع لیتیوم را از بدن کاهش دهد. این امر میتواند میزان لیتیوم را در بدن افزایش دهد و منجر به عوارض جانبی جدی شود؛ بنابراین اگر لیتیوم مصرف میکنید، قبل از استفاده از مواد غذایی حاوی کدوحلوایی با پزشک خود مشورت کنید، زیرا دوز لیتیوم مصرفی شما ممکن است نیاز به تغییر داشته باشد.
معرفی چند غذا با کدوحلوایی
کدوحلوایی خواص فراوانی دارد. اگر به این ماده غذایی علاقهمند هستید، در ادامه چند غذا با کدوحلوایی به شما معرفی میکنیم.
- آش کدوحلوایی
آش کدوحلوایی غذایی سنتی و خوشمزه است که طعم شیرین و دلنشینی دارد. این آش با ترکیب کدوحلوایی پخته، شیر و برنج، به یک وعده لذیذ و مقوی تبدیل میشود. با افزودن کره و دارچین در مراحل پایانی پخت، آش به طعمی غنی و دلچسب میرسد که میتواند یک گزینه عالی برای روزهای سرد باشد. شما میتوانید دستور پخت آش کدوحلوایی را در وبسایت حستازگی ببینید.
- کئیپلا (کدوپلو)
کئیپلا یا کدو پلو یکی از غذاهای محبوب و شناختهشده استان مازندران است. این پلوی خوشمزه با ترکیب منحصربهفرد برنج، کدوحلوایی و تخممرغ، طعم و عطر دلپذیری را به ارمغان میآورد. این غذای سنتی با طعمی ملایم و کمی شیرین، از مواد ساده و در دسترس ساخته میشود و میتواند گزینهای عالی برای یک وعده غذایی گرم و مقوی در فصلهای پاییز و زمستان باشد. مراحل پخت آسان و سریع این غذا، همراه با ترکیب رنگ جذاب کدو و برنج، نهتنها اشتهای شما را تحریک میکند، بلکه یک تجربه لذیذ از فرهنگ غنی غذایی مازندرانی را برایتان فراهم میآورد. اگر میخواهید این غذا را تهیه کنید، طرز تهیه کئیپلا (کدو پلو) برای شما آورده شده است.
جمعبندی: کدوحلوایی، یک ماده غذایی بینظیر
کدوحلوایی سرشار از ویتامینها، مواد معدنی، آنتیاکسیدانها و فیبر است. علاوه بر این، کالری کمش، آن را به یک ماده غذایی مناسب برای کاهش وزن تبدیل کرده است. مواد مغذی و آنتیاکسیدانهای موجود در کدوحلوایی ممکن است سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده، سلامت بینایی را حفظ کنند، خطر ابتلا به برخی سرطانها را کاهش دهند و سلامت قلب و پوست را بهبود بخشند. کدوحلوایی را میتوان بهراحتی به رژیم غذایی اضافه کرد. بااینحال توجه داشته باشید که برخی نوشیدنیها و خوراکیهای حاوی کدوحلوایی ممکن است دارای قند و نمک اضافه باشند که در مقادیر زیاد میتوانند ناسالم باشند.
منابع
- https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-pumpkin
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-810/pumpkin
- https://www.healthline.com/nutrition/can-you-eat-pumpkin-raw#bottom-line
دیدگاهها
(0)