غذاهای شب یلدا

غذاهای شب یلدا

زمان مطالعه 6 دقیقه

یلدا جشنی باستانی است که ریشه در تاریخ چندهزارساله ایران دارد. غذاهای شب یلدا بخش مهمی از این جشن باستانی هستند. در این شب خانواده‌ها دور هم جمع می‌شوند تا طولانی‌ترین شب سال و پیروزی نور بر تاریکی را جشن بگیرند. هر خانواده‌ای در هر منطقه از ایران باتوجه‌به سنت‌های خود، غذاهای متنوعی تهیه می‌کند. در این مطلب قصد داریم تا لیستی از انواع غذاها، دسرها، کیک و پیش‌غذای مناسب شب یلدا را به شما معرفی کنیم.

شب یلدا

شب یلدا چیست

شب یلدا یا شب چله نام یکی از جشن‌های باستانی ایرانی است. این جشن به مناسبت بلندترین شب سال برگزار می‌شود. واژه یلدا به‌معنای «زایش» است. ابوریحان بیرونی از این جشن با نام میلاد اکبر نام برده است و منظورش از آن میلاد خورشید است؛ چون پس از این شب، طول روزها در نیمکره شمالی زمین بیشتر می‌شود. شب یلدا از غروب 30 آذر تا طلوع 1 دی‌ماه است. خانواده‌های ایرانی در این شب دور هم جمع می‌شوند و با برگزاری دورهمی‌ها و جشن‌ها، پیروزی نور بر تاریکی را گرامی می‌دارند.

سنت های شب یلدا

سنت‌های شب یلدا

شب یلدا یکی از جشن‌های کهن ایرانی است و سنت‌های مختلفی دارد. برخی از سنت‌های شب یلدا در بین همه مردم رواج دارد و برخی دیگر به‌صورت منطقه‌ای و در بین اقوام است. در ادامه سعی می‌کنیم تا تعدادی از سنت‌های شب یلدا را برای شما نام ببریم.

  1. دورهمی‌های خانوادگی و شب‌زنده‌داری
  2. گرفتن فال حافظ
  3. قصه‌گویی و شعرخوانی
  4. آماده‌کردن سینی یا طبق خوراکی برای تازه‌عروس‌ها
  5. شاهنامه‌خوانی
  6. تهیه خوراکی‌ها و غذاهای سنتی منطقه‌ای
  7. روشن‌کردن آتش

غذاهای شب یلدا

غذاها و خوردنی‌های خوشمزه مخصوص شب یلدا

تهیه خوراکی‌های خوشمزه یکی از بخش‌های مهم جشن شب یلدا است. غذاهای شب یلدا متنوع است، در هر منطقه‌ای ممکن است غذاهای مختلفی تهیه شود. در این بخش قصد داریم چند غذای خوشمزه برای شب یلدا به شما معرفی کنیم.

آش انار

نام انار با شب یلدا گره خورده است. وقتی صحبت از غذاهای شب یلدا می‌شود انار هم حتماً یکی از ترکیبات آن‌هاست. اگر دوست دارید با این میوه خوشمزه، یک غذای لذیذ و سنتی بپزید، پیشنهاد ما تهیه آش انار است. این آش در شهرهای مختلفی از ایران تهیه می‌شود و طرز تهیه آن زیاد سخت نیست؛ کافی است برای تهیه این غذای خوشمزه یلدایی طرز تهیه آش انار را در وب‌سایت حس‌تازگی ببینید.

سالاد انار پاییزی

اگر در کنار غذاهای اصلی خود برای شب یلدا به‌دنبال یک سالاد هم می‌گردید، پیشنهاد ما سالاد انار پاییزی است. تهیه این سالاد ساده است، برای دو نفر به یک عدد انار متوسط، دو قاشق آبلیمو، یک عدد هویج، 2 پیمانه کلم‌برگ قرمز خرد شده، مقداری سس مایونز، نمک و فلفل‌سیاه نیاز دارید. این مواد را با هم ترکیب کنید تا در کنار غذاهای شب یلدا یک سالاد خوشمزه هم داشته باشید.

کوفته انار و گردو

اگر به غذاهای ترش و ملس علاقه دارید، کوفته انار و گردو انتخابی دوست‌داشتنی خواهد بود. تهیه این غذا زمان زیادی نمی‌برد، شما می‌توانید برای شب یلدا این غذا را در کمتر از یک ساعت و نیم تهیه کنید. برای پخت کوفته انار و گردو به گوشت چرخ‌کرده، گردو، پیاز، آب انار، رب انار، تخم‌مرغ، آرد سوخاری، رب گوجه‌فرنگی و چند چاشنی نیاز دارید. اگر به پختن این غذا علاقه‌مند شدید آموزش تهیه کوفته انار گردو برای شما تهیه شده است.

آش کدو همدان

یکی دیگر از مواد غذایی فصول سرد سال کدوحلوایی است. برای شب یلدا می‌توان غذاهای متنوعی با کدوحلوایی پخت. ازآنجایی‌که آش‌ها انتخابی عالی برای شب‌های سرد سال هستند، آش کدو همدان می‌تواند در این شب گرما را به وجود شما بیاورد. طرز تهیه آش کدو همدان ساده است. کافی است مقداری کدوحلوایی، برنج، پیاز، عدس، کره، آبلیمو و شکر تهیه کرده و در وب‌سایت حس‌تازگی نام این آش را جست‌وجو کنید تا طرز تهیه کاملش را ببیند.

مرصع‌پلو

مرصع یعنی چیزی که در آن جواهر نشانده باشند. مرصع‌پلو به‌خاطر  زیبایی و رنگارنگی‌اش، غذایی مجلسی است. این غذا از ترکیب برنج، گوشت مرغ، میوه‌ها و آجیل‌های خشک تهیه می‌شود. مرصع‌پلو طعمی خاص و لذیذ دارد که مواد اولیه‌ای همچون زرشک، خلال بادام، پسته، هویج و کشمش در آن نقش مهمی دارند. برای تهیه مرصع پلو، مرغ با زعفران، آبلیمو، نمک و فلفل مزه‌دار شده، سپس همراه با برنج پخته می‌شود. در نهایت این غذا با تزییناتی از هویج، زرشک، پسته و بادام به یک غذای جذاب و پرطرفدار برای شب یلدای شما تبدیل می‌شود.

بادمجان شکم‌پر

اگر برای شب یلدا مهمانی دعوت کرده‌اید که عاشق بادمجان است، با این غذا شگفت‌زده‌اش کنید. بادمجان شکم‌پُر غذاهایی سنتی است که ظاهر جذابش، جلوه ویژه‌ای به سفره یلدایی شما می‌دهد. برای تهیه بادمجان شکم‌پر ایران، بادمجان‌های دلمه‌ای با گوشت، سبزیجات، ادویه‌های معطر مثل تخم گشنیز و میخک و رب گوجه‌فرنگی پر می‌شوند. در کنار این مواد، سسی خوش‌طعم با آبغوره، رب و ادویه‌های مختلف تهیه شده و بادمجان‌ها در آن پخته می‌شوند تا طعم سس کاملاً جذب بادمجان‌ها شود. بادمجان شکم‌پُر، انتخابی عالی برای یک پیش‌غذای یلدایی است.

دلمه کلم

با دلمه کلم ایرانی می‌توانید سفره یلدایی خود را خوش‌رنگ کنید. برای تهیه این غذای یلدایی برگ‌های کلم‌پیچ با مواد مختلفی پر‌ می‌شوند. مواد میانی شامل گوشت چرخ‌کرده، سبزی دلمه (جعفری، نعنا، مرزه و ترخون)، برنج، لپه، سیر و پیاز است که به همراه ادویه‌هایی مانند زردچوبه و فلفل سیاه طعم‌دار می‌شوند. سپس دلمه‌ها را در سسی خوشمزه از رب گوجه‌فرنگی، آبلیمو، شکر و زعفران می‌پزند. این غذا با طعم لذیذ و چاشنی‌های مختلف، انتخابی عالی برای هر نوع مهمانی یا جشن به شمار می‌رود.

دسر کدوحلوایی

نیم‌ساعته دسری تهیه کنید که کام شما و مهمانانتان را شیرین می‌کند. رنگ نارنجی و طعم شیرین این دسر، می‌تواند زینت‌بخش سفره یلدایی شما شود. برای تهیه دسر کدوحلوایی اسلایس‌های کدوحلوایی سرخ می‌شوند، سپس رویشان شکر، هل، دارچین، زعفران و گلاب ریخته می‌شود تا سسی غلیظ و کاراملی به دست آید. دسر کدوحلوایی را برای شب یلدایتان امتحان کنید.

فرنی زعفران

اگر می‌خواهید زردی پاییز را به مناسبت آخرین شبش روی سفره خود بیاورید، فرنی زعفران را تهیه کنید. فرنی زعفرانی یک دسر خوشمزه و پرطرفدار است. این دسر به‌دلیل داشتن زعفران، طعمی ویژه و رنگی زیبا دارد و به‌خاطر پروتئین موجود در آن، انرژی زیادی برای بدن فراهم می‌کند. روش تهیه آن نیز ساده است؛ ابتدا آرد برنج در شیر سرد حل می‌شود، سپس با شکر روی حرارت ملایم قرار می‌گیرد تا غلیظ شود. در مرحله آخر، زعفران، گلاب و خامه به آن اضافه می‌شود تا طعم و بافت خوبی پیدا کند. این دسر را می‌توانید با تزیین دلخواه سرو کنید.

لبو عسلی

سفره یلدایی‌تان قرمزتر از این نمی‌تواند بشود. با لبو عسلی رنگ قرمزی روی سفره یلدایی خود بیاورید که چشمان همه را خیره کند. روش تهیه آن بسیار ساده است؛ ابتدا لبوها را بپزید، سپس پوست آن‌ها را بگیرید و با نبات در قابلمه بگذارید تا بجوشند. یلدایتان را با لبو عسلی شیرین کنید.

چیزکیک توت‌فرنگی

دنبال کیکی قرمزرنگ برای آوردن زیبایی روی میز خوراکی‌های شب یلدای خود هستید؟ چیزکیک توت‌فرنگی پیشنهاد ما به شماست. چیزکیک توت‌فرنگی یک دسر لذیذ و جذاب است که ترکیب شیرینی کیک و لایه پنیر با طعم توت‌فرنگی را به شکلی خوشمزه به ارمغان می‌آورد. این دسر علاوه بر طعم بی‌نظیر، به‌دلیل استفاده از پنیر ماسکارپونه و ژلاتین در لایه پنیری، بافتی کرمی و دلپذیر دارد که حتماً نظر هر کسی را جلب می‌کند.

سفره یلدایی‌تان را با این غذاها رنگین کنید

در این مطلب با معرفی 11 دستور تهیه انواع غذا، کیک، دسر و پیش‌غذای یلدایی سعی کردیم تا به رنگین‌کردن سفره یلدایی شما کمک کنیم. هر خانواده‌ای در هر جای ایران ممکن است رسومات غذایی مخصوص به قوم خود را داشته باشد. ما سعی کردیم تا با معرفی این خوردنی‌های خوشمزه، شما را در چیدن یک سفره یلدایی رنگارنگ یاری کنیم. دستور تهیه تمام غذاها، دسرها، کیک‌ها و... معرفی‌شده در این مطلب را می‌توانید در وب‌سایت حس‌تازگی پیدا کنید.

دیدگاه‌ها

(0)